23059, tercer cinquè premi que cau íntegre a Palamós

Es veu agraciat amb 60.000 euros per sèrie, és a dir, 6.000 euros per dècim

Imagen de archivo del Sorteo Extraordinario de Lotería de Navidad.
Imatge d'arxiu del Sorteig Extraordinari de Loteria de Nadal. | CatalunyaDiari.cat 

Un nou cinquè premi del Sorteig Extraordinari de Loteria de Nadal ha vist la llum, el tercer de la seva categoria. El número premiat és el 23059, pel qual es veu agraciat amb 60.000 euros per sèrie, 6.000 euros per dècim. Ha caigut íntegrament a Catalunya, concretament a Palamós.

 

El 15% dels números de la Loteria de Nadal, premiats

Miguel Córdoba, professor de Matemàtiques Aplicades de la facultat de CC. Econòmiques i Empresarials de la Universitat CEU San Pablo, ha afirmat que el 15% dels números que participen en el Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal són agraciats, un 5% amb premi i un 10% amb reintegrament. En relació al Sorteig del Nen, un 37,82% dels números són agraciats, un 7,82% amb premi i un 30% amb reintegrament.

Segons ha informat la Universitat CEU San Pablo, el càlcul del professor Córdoba sobre les probabilitats que tenen els consumidors de loteria d'adquirir un dècim premiat aclareix que «l'expectativa de benefici és la mateixa en les dues loteries a raó de la diferent estructura de premis (perdre el 30% que s'emporta Hisenda), però tenint en compte que costa molt que et toqui un número amb un premi significatiu, tan sols els reintegraments (triple en el cas de la loteria del Nen), es pot aconseguir un marge positiu arbitrat sense dificultat».

Com s'hauria de jugar

«Es pot deduir que tindríem un cost d'oportunitat si ens toca el Gordo a la loteria de Nadal, però això té lloc tan sols una de cada 100.000 vegades, així doncs, podem qualificar-lo com a risc assumible perquè la probabilitat de què et toqui el Gordo de Nadal és molt baixa; de la mateixa manera succeeix en el cas del gordo de la Primitiva o a l'Euromilió, els quals són la pastanaga perquè la gent piqui i compri un bolet», ha explicat.

En relació a com s'hauria de jugar, l'expert ha assegurat que s'haurien d'oferir els dècims que es tenen de la Loteria de Nadal a coneguts i familiars i amb aquests diners adquirir dècims de la Loteria del Nen.

«Suposem, per exemple, que un grup d'amics reuneixen entre ells diversos dècims que han anat adquirint al llarg de les últimes setmanes, en molts casos per 'compromís social', i que sumen 1.000 euros. Aleshores, decideixen aprofitar-se del que acabem d'explicar i procedeixen a oferir-los a coneguts i familiars i recuperen els 1.000 euros, fet que no és gens difícil en aquests temps d'efusió folklòrica per la loteria», ha dit.

Recuperar la inversió i esperar premis

Per tant, segons el professor, «una vegada venuts els dècims i les paperetes, s'haurien recuperat els 1.000 euros i, amb ells, aquest grup d'amics compraria Loteria del Nen». «El 85% dels números de la Loteria de Nadal no obtindrien ni premi ni reintegrament, mentre que tan sols al 62,19% dels números de la Loteria del Nen els succeiria això», ha recordat.

En aquest sentit, l'expert ha destacat que «per llei de probabilitats, s'aconseguiria que els números adquirits pel grup d'amics de la Loteria del Nen tinguessin 2,5 vegades més probabilitats de resultar premiats que a la Loteria de Nadal i, en aquest sentit, podrien recuperar els diners jugats i, inclús, obtenir un premi».


Comentaris

envia el comentari