Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una noia contemplant la Bassa de la Refoia al Parc Natural dels Ports

Regular l'accés de vehicles i visitants: les mesures de la Terra Alta a les zones de bany i espais naturals

Els alcaldes i el Consell Comarcal no descarten aplicar una taxa turística

Els espais naturals i les principals zones de bany enmig de la natura són dels principals atractius turístics de la Terra Alta, els quals provoquen una gran afluència de vehicles i visitants. Per aquest motiu, els ajuntaments  de Gandesa, Arnes, Horta de Sant Joan, Bot i Prat de Comte i el Consell Comarcal de la Terra Alta han començat a treballar conjuntament per definir diverses propostes per regular l'accés en aquests espais.

D'entrada, un tema que està sobre la taula és l'avaluació, amb l'ajuda del Parc Natural dels Ports, quines zones es podrien habitar com a aparcaments. Tampoc es descarta que s'apliqui una taxa turística. Així mateix, els alcaldes tornaran a demanar als Agents Rurals i Mossos d'Esquadra que s'intensifiquin els controls  pel compliment de les normatives d'estacionament i acampada, davant l'allau de caravanes i campers que visiten l'entorn.

Control als espais naturals de la Terra Alta

Des del Consell Comarcal de la Terra Alta i els ajuntaments afectats, tenen clar quins són els espais naturals que volen regular: el riu Estrets, l'Algars, el Canaletes i el balneari de la Fontcalda. En aquest sentit, es vol estudiar la possibilitat de crear zones d'aparcaments regulades per controlar i evitar aglomeracions de vehicles als camins. 

L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Jordi Martín, ha apuntat que la zona del Canaletes és zona PEIN i caldrà consultar al Departament de Territori quines alternatives hi ha, coordinant-ho amb l'Ajuntament de Bot, des d'on també hi ha accés. Els tècnics del Parc Natural dels Ports preparen plànols de situació dels pàrquings que es podrien habilitar als Estrets  i al Canaletes, a Horta de Sant Joan i Arnes.

En canvi, des de Gandesa  i Prat de Comte estudien la regulació de l'accés al Balneari de la Fontcalda. Carles Luz, alcalde de Gandesa, ha apuntat que «la tessitura és més complexa» perquè és un espai litúrgic i religiós, on dos municipis tenen la Mare de Déu i molta gent hi va per devoció i s'afegeix el fet que hi ha una activitat de restauració. Combinar l'accés d'oci, religiós i el gastronòmic, no és fàcil i orogràficament «no ajuda perquè els accessos són complicats i tots aquests factors els estem estudiant per veure com regular-ho», ha assenyalat.

El Consell Comarcal es reunirà amb els cinc ajuntaments i el Parc Natural dels Ports per consensuar «un criteri homogeni». La comarca s'emmiralla en l'exitós model  que s'aplica al massís dels Ports al municipi de Beseit (Matarranya).