Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Un terratrèmol de 2,2 graus sacseja el Ripollès sense causar danys ni ferits

El sisme ha tingut l’epicentre a una zona molt propera al municipi de Setcases. L’Institut Cartogràfic de Catalunya l’ha detectat poc després del migdia
El terratrèmol ha afectat la comarca del Ripollès
El terratrèmol ha afectat la comarca del Ripollès | MeteoMoià

 

El terra s’ha mogut aquest dimecres al migdia a la comarca del Ripollès. Un terratrèmol de 2,2 graus a l’escala de Richter s’ha deixat sentir al nord de la zona, gairebé a la frontera amb França, poc després del migdia, concretament cap a les 12:15h, segons ha informat l’Institut Cartogràfic de Catalunya. El moviment de terres no ha causat danys ni ferits. 

El sisme ha tingut el seu epicentre en un punt molt proper al municipi de Setcases. Per tant, es tracta d’una zona poc poblada. De fet, malgrat la detecció del fenomen per part de l’institut Cartogràfic de Catalunya, per ara sembla que no hauria estat percebut. Segons testimonis que es troben a uns 20 minuts amb cotxe al sud de Setcases, el terratrèmol no s’ha notat. 

L'epicentre s'ha situat quasi a la frontera amb França
L'epicentre s'ha situat quasi a la frontera amb França | ICGC

 

Una zona habituada als lleugers moviments de terra

El Ripollès i, en general, gran part del Pirineu, són zones habituades als petits terratrèmols des de sempre. De fet, segons dades publicades fa pocs anys, al llarg de la primera dècada dels anys 2.000 s’havien arribat a detectar fins a 500 moviments de terra en aquesta comarca del nord-oest de Girona.

Sense anar més lluny, l’últim terratrèmol que va tenir lloc al Ripollès va ser a mitjans d’abril d’aquest mateix any, quan un nou sisme de 2,8 graus a l’escala de Richter va tenir lloc, curiosament, també al nord-est del municipi de Setcases. Igual que en aquesta ocasió, llavors aquest fenomen no va ser percebut ni va causar danys materials.

La zona del Pirineu és molt muntanyosa i té un passat farcit d’activitat volcànica que, avui dia, està ben adormida. Aquest fet fa que, encara ara, hi hagi constants moviments de terra a tota l’àrea pirinenca, però la majoria d’aquests petits terratrèmols no són detectats. Hem d’anar molts anys enrere per trobar desperfectes causats per un sisme.