Mohamed Houli, assegut, durant la primera sessió del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils

Els terroristes de Barcelona i Cambrils: «Us penedireu d'haver nascut»

El judici contra tres dels membres de la cèl·lula terrorista de Ripoll ha començat amb la projecció d'un vídeo inèdit que recull amenaces

El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost de 2017 ha arrencat aquest dimarts a l'Audiència Nacional amb l'emissió d'un vídeo inèdit dels terroristes al xalet d'Alcanar. En les imatges, que va gravar el principal acusat del judici i únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar, Mohamed Houli, hi apareixen els principals membres de la cèl·lula terrorista de Ripoll —Youssef Aalla, Mohamed Hichamy i Younes Abouyaqoub— mentre fabricaven armilles i cinturons explosius i realitzaven proclames salafistes i amenaces.

Segons el vídeo que s'ha emès a l'Audiència Nacional, Houli va gravar els tres terroristes proferint amenaces diverses. «Us penedireu d'haver nascut, sobretot vosaltres, Mossos d'Esquadra», diu Hichamy, mostrant part d'un artefacte explosiu, alhora que presumeix que fabricar-lo «no costa res». «Cada gram d'aquest ferro se us ficarà als vostres caps o als dels vostres fills o als de les vostres dones», insisteix el terrorista en el vídeo, mentre els seus companys mostraven les armilles explosives.

Younes Abouyaqoub, el terrorista que va acabar conduint la furgoneta amb la qual es va perpetrar l'atemptat de la Rambla, també crida al vídeo que «amb ajuda de Déu, protegirem la nostra religió», mentre que en un altre vídeo, més breu, assegura que el cinturó d'explosius que porta fa «pum».

La Sagrada Família i el Camp Nou, entre els objectius de la cèl·lula terrorista

Els autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost de 2017 havien redactat un text que podria servir per reivindicar atacs terroristes i entre els seus objectius hi havia la Sagrada Família, la Torre Eiffel i el Camp Nou. Segons ha explicat l'inspector dels Mossos d'Esquadra encarregat de la investigació el primer any, entre les ruïnes de l'explosió d'Alcanar es va trobar en un llibre d'Abdelbaki Es-Satty l'encapçalament d'una carta que «es podria utilitzar en una reivindicació en un acte terrorista».

Així mateix, també es van trobar fragments d'un document amb frases que «queden una mica inconnexes» però que mostren la data del 20 d'agost del 2017 en el calendari musulmà àrab, el dia que estava previst el partit de futbol entre el Barça i el Betis. L'explosió de la casa d'Alcanar la nit del 16 d'agost va aturar aquests plans, activant l'atropellament mortal de la Rambla de Barcelona l'endemà.