Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un treballadora sanitari amb una prova de coronavirus

El test de coronavirus per menys d'un euro que llançarà un espanyol

Podrà detectar positius en qüestió de segons

Imatge d'arxiu d'un treballadora sanitari amb una prova de coronavirus
Podrà detectar positius en qüestió de segons | Ángel Ullate

Un científic espanyol està desenvolupant un test ràpid capaç de detectar el coronavirus en qüestió de segons. Es tracta d'un sistema revolucionari, que aniria integrat en les mascaretes, amb el qual seria possible una detecció instantània a través de l'alè. 



Tots els camps científics treballen a contrarellotge per frenar l'expansió del virus i, en aquesta missió, la detecció precoç es converteix en fonamental. 


Un test ràpid capaç de detectar el coronavirus per la saliva

El biotecnòleg espanyol César de la Fuente lidera aquest projecte pioner a la Universitat de Pennsilvània (Estats Units), on ja ha estat reconegut amb el Premi Nemirovsky Engineeringand Medicine Opportunity, malgrat trobar-se en la fase inicial de desenvolupament.



«La rapidesa en la detecció es deu a la tecnologia que ens permet detectar la unió tremendament precisa entre el virus i el seu receptor en humans, que és una petita proteïna que es diu ACE2. Ens aprofitem d'aquesta unió de la naturalesa i intentem detectar-la com abans millor», ha explicat el propi investigador a 'Las mañanas de RNE'.



Amb aquest mètode de detecció immediata seria molt més fàcil localitzar i aïllar els focus de contagi, evitant l'expansió del virus i millorant el pronòstic dels ja infectats.


Cost assequible: menys d'un euro

A més, el cost del test seria realment econòmic, permetent a les autoritats sanitàries i a la pròpia població accedir a aquesta prova independentment de la seva condició social. Es calcula que el cost podria rondar el dòlar, és a dir, menys d'un euro.



«El dispositiu podria detectar el virus, tant en mostres de saliva, com de sang. Està compost de paper, simple carboni, amb la qual cosa seria barat de produir. Calculem que ho podríem construir per menys d'un dòlar», ha explicat De la Fuente. El científic ha volgut aprofitar la seva intervenció al canal públic estatal per reivindicar el paper de la ciència i la necessitat que el nostre país aposti per ella.



«Depenem de la ciència per viure. Els herois de veritat són els que porten bates, com els professionals mèdics que lluiten de manera incansable per salvar la vida dels afectats, les empreses que fabriquen els 'kits' de protecció, les vacunes, els sistemes de diagnòstics. Depenem de la ciència i la innovació. Només espero que això no caigui en l'oblit», sentenciava l'investigador.