YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Els efectes secundaris de la segona dosi de la vacuna, en primera persona

Una radiòloga relata febre, suors i calfreds que li van fer perdre gairebé 2 quilos, però al cap de tres dies es va recuperar

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Els efectes secundaris de la segona dosi de la vacuna, en primera persona | iStockPhoto (Teka77)

Espanya comença la segona fase de la campanya de vacunació amb l'administració de la segona dosi de la vacuna de Pfizer i BioNTech. Aquesta segona dosi s'aplicarà als que ja van rebre la primera dosi a finals de desembre i començaments d'aquest mes. Alguns països van més avançats i alguns vacunats han explicat les seves sensacions.

És el cas de la radiòloga Joy Henningsen, a Alabama, els Estats Units. La sanitària ha explicat a Business Insider com ha viscut aquesta segona fase de vacunació i quins efectes secundaris ha experimentat en primera persona.

La primera vacuna la va rebre el 17 de desembre, i l'altra el 7 de gener. Assegura que ha patit efectes secundaris, però deixa clar que prefereix passar una nit en el sofà que haver de passar el virus. Per això ha enviat un missatge de responsabilitat a la població i ha animat a tots a vacunar-se per a posar fi a la pandèmia.

Aquesta radiòloga es va inscriure voluntàriament per a registrar els seus símptomes en una eina de control dels Centres Per al Control i la Prevenció de Malalties als Estats Units (CDC). «Els meus informes van ser senzills, afortunadament, com era d'esperar, no vaig tenir símptomes que impactessin la meva vida o activitats de cap manera», va explicar.

Explica que en la primera injecció va tenir efectes secundaris, i que amb la segona va decidir prevenir i preparar-se per a un possible empitjorament de l'estat de salut. «Vaig omplir la nevera de menjar abans de rebre la injecció, i vaig comprar els mateixos articles que si tingués un refredat o una grip, com a aigua, sopa o galetes salades. També em vaig assegurar que les meves mascotes tinguessin suficient menjar i aigua».

La vacuna pot causar malestar durant algunes hores, i per això la sanitària, que havia llegit casos de gent que havia patit símptomes després de la segona dosi, es va preparar per si agafava febre, o el mal de cap o dolor muscular freqüent en aquests casos. També va preparar una bossa amb un termòmetre, remeis per a calmar la febre, draps, una manta i un edredó.

Segons el seu relat, al principi no va sentir una reacció immediata. Sis hores després va començar a patir sensació de malestar, i aviat van seguir dolors musculars lleus i un dolor en el lloc de la punció, similar a la vacuna contra el tètanus.

Durant el primer dia va notar febre, esgarrifança i insomni. Després la febre va millorar, i també les esgarrifances, però en despertar va notar que els dolors musculars seguien aquí i se li va sumar el mal de cap. Aquests símptomes van persistir durant el segon dia.

Gairebé 2 quilos en un dia

«Em vaig despertar suant, probablement per les esgarrifances i suors nocturnes lleus. Vaig pujar a la bàscula i vaig veure que havia perdut 1,8 quilos des del matí de la injecció, el 7 de gener», explica, «i finalment, després de 48 hores, em vaig sentir totalment normal».

L'endemà passat de la segona dosi, la doctora conta que es va sentir bé tot el dia i va fer exercici al matí. Va recuperar el pes que havia perdut augmentant la ingesta d'aigua. Tres dies després, diu, estava com abans de rebre la segona dosi. La seva conclusió és clara: «En general, tots els meus símptomes van ser lleus i un preu molt baix a pagar per la protecció contra la Covid-19». Defensa que el malestar d'unes hores no ha de ser cap impediment per a rebre la vacuna.

«Sé que aquests símptomes són un senyal d'un sistema immunitari robust, i que el meu cos s'està preparant per a combatre el coronavirus, exactament el que se suposa que ha de fer», diu en un al·legat final.

Els efectes secundaris són bon senyal

Els doctors expliquen que la fatiga, el mal de cap, els dolors musculars, la febre i les esgarrifances són els efectes secundaris més comuns de la segona dosi de la vacuna. I tal com explica aquesta radiòloga, asseguren que per molt incòmodes que siguin aquests efectes, no resulten una amenaça, sinó al contrari, la demostració que el sistema immunitari s'ha activat i està funcionant per a detenir al virus.

Després de l'aprovació de les primeres vacunes, que a més funcionen amb un sistema innovador, ha crescut entre la població la por als efectes secundaris. El gruix de la comunitat científica defensa l'eficàcia i la seguretat de les vacunes, i recorden que malgrat haver-se accelerat el procés, les vacunes aprovades han passat tots els protocols de seguretat consistents en tres fases d'assajos.


Comentaris

envia el comentari