Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un cartell anunciant l'entrada a la ITV

Si t'han posat un adhesiu groc a la ITV, has de saber què significa

Darrere del color dels adhesius de la ITV s'hi amaga un significat important

Si el teu cotxe té al seu parabrisa un adhesiu de la ITV de color groc, has d'estar atent. Això és el que hauràs de fer aquest any, peti qui peti, si no vols endur-te una bona multa.

T'has fixat que els adhesius de la ITV poden ser de diferents colors? No és una característica merament estètica. El color del distintiu té un significat important i, ja t'avancem, que et serà molt útil conèixer-lo.

Quin significat té el color de l'adhesiu de la ITV?

En superar la Inspecció Tècnica del Vehicle (ITV), els operaris assignen una etiqueta que hauràs d'enganxar a la part superior dreta del vidre davanter fins que hagis de tornar a passar la prova. No obstant això, potser t'has adonat que no tots els adhesius oficials de la ITV són del mateix color.

Concretament, hi ha tres classes d'etiquetes que corresponen a la inspecció: la groga, la vermella i la verda. Tot i que totes compleixen la mateixa funció, el seu color és un indicador molt clau per als agents de trànsit.

Aquest indica l'any en què caduca la vigència de la ITV, amb la qual cosa podríem dir que es tracta d'una mena de delator per a les autoritats policials, que podran saber a l'instant, si el vehicle compta amb el permís en regla per circular.

ITV
El color dels adhesius de la ITV indiquen el seu any de vigència | JEFATURA DE TRÁFICO

 

Els adhesius grocs han de passar la ITV el 2023

Tal com recull l'Associació Espanyola d'Entitats Col·laboradores de l'Administració a la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA-ITV), hi ha uns anys assignats per a cada color. En aquest sentit, l‟ordre que es va repetint consecutivament és: groc, vermell i verd.

Seguint el calendari, les etiquetes grogues fan referència als anys 2023, 2026, 2029, etc. Per la seva banda, les vermelles corresponen als anys 2024, 2027, 2030... i així successivament.

Finalment, els adhesius verds es relacionen amb els anys 2025, 2028, 2032, etc. D'aquesta manera, aquest any els toca passar la inspecció als vehicles que disposin del distintiu groc.

Altres dades que contenen les etiquetes de la ITV

Els adhesius de la ITV no només destaquen pels seus colors, sinó que també aporten una altra informació sobre el vehicle. Destaca sobretot l'any en què l'etiqueta deixa de tenir vigència.

A la part superior del distintiu, hi apareix una sèrie de números romans. Aquests fan referència a cadascun dels mesos de l'any. Abans de col·locar l'adhesiu, el tècnic responsable serà l'encarregat de perforar el número que correspongui al mes de caducitat.

Foto d'uns cotxes aparcats.
La ITV és un tràmit obligatori pel qual han de passar tots els vehicles | Getty Images

Finalment, al lateral esquerre s'assenyala (també amb una perforació) el número d'estació d'ITV en què s'ha fet la revisió. Així mateix, apareix l'escut de la comunitat autònoma corresponent.

Conduir amb la ITV caducada suposa una greu multa

La ITV és un tràmit obligatori pel qual han de passar tots els vehicles si volen mantenir el permís de circulació. Així doncs, conduir amb l'adhesiu caducat comporta una sanció de fins a 200 euros. De la mateixa manera, no comptar amb el distintiu equival a una infracció lleu, una multa de 100 euros.

En cas de falsificar, manipular o utilitzar una altra etiqueta que no pertany al vehicle, la infracció es pot considerar un delicte greu. Segons s'exposa al Codi Penal (Article 399), la multa per falsificació de documents oficials pot anar dels 6.000 als 12.000 euros. En el pitjor dels casos, això també suposaria una pena de presó de fins a 6 mesos.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp