Robar els diners del teu compte bancari. Aquest és el principal objectiu que persegueixen els ciberdelinqüents a través de les seves estafes. Les estafes estan a l'ordre del dia i, els estafadors, se les enginyen cada cop més per dur a terme els seus enganys.
Per evitar caure-hi, el millor és reconèixer-los. Per això, indiquem un llistat amb els 10 enganys més destacats el 2023. Aquestes són les darreres estafes més habituals a Espanya que recull la Policia Nacional.
1. La trucada del banc
Si rebeu una trucada sospitosa per part del vostre banc, activeu l'alarma. Els estafadors suplanten la identitat de les principals entitats financeres i usen el mateix nom de la companyia perquè aparegui a la pantalla del mòbil.
A través d'aquesta estafa, els estafadors es fan passar per un gestor del mateix banc. En aquest sentit, alerten el client d'un suposat problema al compte o una novetat beneficiosa per a ell. Un cop s'han guanyat la seva confiança, els ciberdelinqüents passen a sol·licitar-li les dades privades per tenir accés al compte bancari.
2. Estafa a través de WhatsApp
És una de les estafes més recents detectades. L'estafador contacta amb la víctima, mitjançant WhatsApp, fent-se passar pel fill. D'aquesta manera, es guanya confiança a l'instant.
El suposat fill envia un missatge a través de l'aplicació, dient-li a la mare que el mòbil està trencat i que, per aquest motiu, l'obre des d'un altre número. A continuació, l'estafador s'inventa qualsevol excusa per demanar-li diners.
3. L'estafa del «bon samarità»
En aquesta ocasió, els estafadors es fan passar per algú de confiança i contacten amb la víctima per trucada telefònica. Suplanten la identitat d'un familiar, un amic o un professional sanitari, per avisar que algú proper suposadament es troba en una situació crítica.
El que busquen és apel·lar al sentiment de culpa. Per això solen dir que la persona es troba en un estat de vida o mort, i necessita ser operada d'urgència. Tanmateix, per això, necessita una gran quantitat de diners.
4. El regal d'Amazon
Els ciberdelinqüents suplanten la identitat d'Amazon per fer creure els clients que han estat els guanyadors d'un sorteig. A la víctima li arriba un correu electrònic, suposadament enviat per part de la companyia (amb el seu logo i firma respectiva), on se l'avisa que ha estat escollit «per a una recompensa».
El missatge inclou un enllaç fraudulent. En fer-hi clic, els estafadors aconsegueixen les dades privades i les claus d'accés de l'usuari.
5. L'estafa de Wallapop
En aquest cas, l'estafa va adreçada als usuaris d'aplicacions de compravenda, com Wallapop. Els estafadors es fan passar per compradors interessats i sol·liciten fer el pagament del producte a través de Bizum.
Tot i això, en lloc d'enviar els diners, el que fan és una «sol·licitud de recepció». Quan les víctimes accepten l'operació, no reben l'import, sinó que automàticament envien els diners als estafadors.
6. L'SMS d'Hisenda
Consisteix en una de les tècniques més utilitzades pels ciberdelinqüents per robar diners. Els estafadors suplanten la identitat de l'Agència Tributària per enviar un missatge a través del mòbil.
A l'SMS, avisen la víctima que ha estat «qualificada» per a un «reemborsament d'impostos». El missatge inclou un enllaç a un formulari que l'usuari ha d'emplenar si vol rebre la suposada bonificació. Tot forma part d'un engany per aconseguir les seves dades privades.
7. La multa de Trànsit
En aquesta ocasió, l'estafa es duu a terme a través de correu electrònic. Els estafadors suplanten la identitat de la Direcció General de Trànsit (DGT) per notificar als usuaris una suposada multa.
Com és habitual en aquests casos, el correu electrònic inclou un enllaç fraudulent, en què suposadament apareixen els detalls de la sanció. Això, és una tècnica que els ciberdelinqüents utilitzen per aconseguir l'accés a les dades bancàries de la víctima.
8. L'estafa de l'oferta laboral
Els ciberdelinqüents saben molt bé com captar l'atenció de les víctimes. Per fer aquest engany, envien un correu electrònic amb una increïble oferta laboral, molt difícil de rebutjar. Tot i això, per poder presentar la teva candidatura, et sol·liciten algunes dades privades o, directament, una transferència bancària de petit import.
9. L'estafa del 'joc del calamar'
Els ciberdelinqüents no deixen passar ni una oportunitat i utilitzen qualsevol cosa per estafar els usuaris. En aquest cas, s'han inspirat a la coneguda sèrie 'El joc del calamar'.
Per cridar l'atenció de les víctimes, els estafadors llancen al carrer targetes amb els mateixos símbols que els de la sèrie. Aquestes inclouen un codi QR que, encara que a primera vista sembla inofensiu, no és de fiar. A través d'ell, els estafadors hackegen el teu mòbil i es fan amb les dades dels teus comptes bancaris.
10. L'estafa del «fals atropellament»
A través de l'estafa del «fals atropellament», els estafadors truquen a la víctima per informar-lo que un familiar ha estat detingut per ser l'autor d'un accident greu. Un cop s'ha sembrat el pànic, l'estafador avisa la víctima que, en cas de pagar una fiança, aquesta persona no ingressarà a la presó.
Com que, suposadament, és algú de confiança, la víctima no dubta a efectuar el pagament, que sol ser d'una quantia elevada. Generalment, aquestes estafes van dirigits a persones grans.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp