Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V

«El coronavirus no se n'anirà sol d'Espanya. Hem de fer una sola cosa»

Thomas Tsai, investigador de l'Escola de Salut Pública T.H. Chan de Harvard, ha matisat les claus per superar els rebrots de la pandèmia

Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik VLes úniques eines que tenen els països en l'actualitat per frenar la propagació de la Covid-19 són la responsabilitat ciutadana i les mesures de seguretat | FIDR

Cada país té a les seves mans la fórmula per a poder acabar amb l'expansió descontrolada de la Covid-19. Les mesures de seguretat i higiene, així com la responsabilitat de cada ciutadà a complir les normes establertes són les armes més eficaces que, per al moment, els governs tenen per a frenar al virus abans de la creació d'una vacuna eficaç i sense efectes secundaris. Així opina Thomas Tsai, investigador de l'Escola de Salut Pública T.H. Chan de Harvard.

Tsai explica que cada país és responsable de la seva situació epidemiològica recaient en els governs i la seva població l'èxit per a contenir el coronavirus. «Tots volem trobar herois i vilans, i el que hem après d'aquesta pandèmia és que no hi ha dreceres», en una entrevista per a la CNBC.

«Els països que ho han fet bé han tingut vigilància, proves constants, rastreig de contactes, distanciament físic i fins i tot tancaments intermitents durant sis mesos» ha subratllat. Mesures severes però que han donat molt bons resultats.

Una desescalada precipitada: un dels problemes a Espanya

La forma en què la Covid-19 ha provocat rebrots significatius a Espanya i França és similar a la situació per la qual va travessar els EUA quan la «nova normalitat» es va instaurar i els establiments van començar a obrir sense tot just control. Una desescalada lenta sembla ser la fórmula més eficaç per a evitar nous focus, quelcom al nostre país no es va tenir en consideració.

Thomas Tsai denomina a aquest comportament com a «fatiga pandèmica». Un símptoma present en la població i en els governants que desitgen que la crisi sanitària s'acabi com més aviat millor i per això opten per relaxar les restriccions imposades al principi. Un clar error que el virus aprofita per a ressorgir i tornar a posar a la població en risc.

Espanya, França i els EUA van experimentar aquesta «fatiga pandèmica» el que els va abocar a relaxar-se pel bé de l'economia provocant que el virus tornés ressorgir fortament. No hi ha país en el món que no hagi tingut la problemàtica entre salut i economia intentant equilibrar totes dues qüestions. «La conseqüència és que no es fa bé», opina l'expert.

«Són ​​l'advertiment de què succeeix si no es fa un esforç sostingut de salut pública. Això no és com un dia plujós o com un dia calorós. Això és com el canvi climàtic. Aquesta és una pandèmia generacional. Si no ens esforcem activament a controlar la pandèmia, l'epidèmia no se n'anirà sola», sentenciava Tsai, advertint sobre la importància de prendre's seriosament les mesures per a frenar els contagis.