Castella i Lleó s'ha avançat a la resta d'Espanya a l'hora d'imposar un toc de queda més d'hora que el de l'estat d'alarma actual. Mentre que la resta de comunitats l'apliquen a partir de les 22.00 hores -excepte Madrid i Navarra, on comença a les 23.00 hores-, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va decidir que comencés a les 20.00 hores.
La decisió va provocar un xoc entre el govern regional i el govern central, que defensa que l'actual estat d'alarma no permet aquests horaris, i fins i tot va presentar un recurs davant del Tribunal Suprem, que va demanar a la Junta un informe que justifiqui aquest avançament horari i li va donar un màxim de deu dies per argumentar-ho.
Així i tot, des de Sanitat ja s'han mostrat oberts a la possibilitat de canviar l'estat d'alarma actual per permetre aquesta modulació de l'horari del toc de queda, en línia amb el que altres països europeus ja imposen, com a França, on el toc de queda comença a les 18.00 hores. Està previst que la mesura es debati en la pròxima reunió de Consell Interterritorial de Salut, i en cas que hi hagués consens, podria aprovar-se, canviar l'estat d'alarma i començar a aplicar-se a partir dels propers dies a les comunitats que decideixin fer-ho.
A falta que la mesura vagi agafant forma, la «prova pilot» de Castella i Lleó ja ha generat molts dubtes a la població, el que podria ajudar que la futura nova norma sigui més concreta sobre les condicions del toc de queda i, sobretot, les justificacions per saltar-se'l.
Les primeres crítiques cap al govern de Castella i Lleó per l'ampliació del toc de queda han arribat de la mà dels amos de mascotes, les associacions defensores dels animals i fins i tot dels propis veterinaris.
El govern regional no va incloure el passeig dels animals com una de les causes que justifiquen saltar-se el toc de queda a les 20.00 hores, cosa que, per exemple, l'estat d'alarma de març sí que incloïa, la qual cosa permetia als amos dels animals sortir al carrer a passejar els seus animals, això sí, durant el mínim temps possible i el més a prop de casa possible.
El decret no permet treure els animals més enllà de les 20.00 hores
Així, el decret de Castella i Lleó prohibeix treure els gossos més enllà de les 20.00 hores, cosa que molts veterinaris han criticat. Han demanat a Mañueco que modifiqui la norma per permetre la sortida dels animals, a causa dels problemes que pot causar-los estar tant de temps a casa.
Segons la normativa vigent, els animals no poden sortir de casa entre les 20.00 hores i les 06.00 hores, cosa que per a molts d'ells, amb problemes de salut, no és viable. A més, en molts casos també depenen dels horaris laborals dels seus amos, el que significa que si una persona arriba a casa més tard de les 20.00 hores, ja no podria treure l'animal, el que augmentaria considerablement la quantitat d'hores que les mascotes estan sense sortir.
Per aquesta raó, els veterinaris han demanat a Alfonso Fernández Mañueco que inclogui les passejades dels animals com a justificació per sortir al carrer més enllà de les 20.00 hores, encara que siguin passejades breus i prop de casa, com va passar al març.
Arran dels dubtes, alguns polítics de Castella i Lleó ja han avisat que no se sancionaran els ciutadans que passegin els seus animals més enllà de les 20.00 hores, sempre que compleixin amb les condicions de temps i espai. Un d'ells ha estat Óscar Puente, alcalde de Valladolid, que ha assegurat que «per lògica pura» no es pot tenir un animal tant de temps a casa i que «no se sancionarà ningú que estigui traient el seu gos prop del seu domicili entre les 20.00 i les 22.00 hores».
Davant els dubtes d'alguns dels seus seguidors, Pont ha assegurat que «no cap en cap humà» que una persona surti de treballar a les 19.30 hores, arribi a casa just a temps per complir amb la norma i no pugui «treure el seu gos a pixar».