Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona de nit aturant un 'botellón' a la ciutat

Ho revela una autonomia: «El toc de queda durarà encara moltes setmanes»

Tanmateix, s'espera poder flexibilitzar-ho per a Nit de Nadal i Nit de cap d'any pel caràcter familiar

Diversos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona de nit aturant un 'botellón' a la ciutat
El toc de queda es mantindrà durant «moltes setmanes» | cedida

Bingen Zupiria, portaveu del govern basc, ha informat que no està previst modificar el 'toc de queda' que s'aplica a la regió entre les 22.00 hores i les 06.00 hores, encara que sí que s'espera poder flexibilitzar-ho per a Nit de Nadal i Nit de cap d'any pel caràcter familiar d'aquestes dues dates i per a permetre que la gent es reuneixi, amb restriccions, amb els seus.

En referència a aquestes dates, el portaveu ha assegurat que la intenció de l'executiu és «reduir al màxim» la mobilitat i les reunions de persones, però sempre respectant un consens amb l'Estat sobre mesures preventives enfront de la Covid-19, quelcom tindrà lloc previsiblement demà en el Consell Interterritorial.

El País Basc presentarà en aquesta reunió una sèrie de criteris comuns que haurien de ser, al seu judici, d'«aplicació general» en tot l'Estat, perquè creuen que tindran un valor «pedagògic» més alt que si cada regió aplica les seves pròpies normes.

Per aquesta raó, el govern basc buscarà «flexibilitzar» alguna de les propostes que ells mateixos van proposar en el Consell Interterritorial de fa una setmana: «Considerem que igual val la pena ser flexibles per a aconseguir aquest acord». Les seves paraules fan referència a l'anunci d'ahir dilluns, en el qual el govern basc va acceptar la possibilitat d'ampliar el nombre màxim de persones que puguin reunir-se en els principals dies de les festes nadalenques, i passar de les quatre persones de màxim que plantejaven fins a deu.

El 24 i 31 de desembre, úniques excepcions al toc de queda

Amb tot, Zupiria avisa que aquests criteris només s'aplicarien els dies 24, 25 i 31 de desembre i l'1 i 6 de gener, els dies tradicionals per a les reunions. La resta de dies, el criteri continua sent el d'evitar agrupacions o aglomeracions de persones, mantenir la distància de seguretat, utilitzar sempre la mascareta i mantenir la prudència requerida en tot moment per a evitar situacions de risc de contagis.

Així, si tot va segons el que es preveu i les dades de l'epidèmia no fan un tomb que faci tornar a implementar mesures més estrictes, està previst que l'horari del toc de queda pugui reduir-se i començar a la una de la matinada les nits del 24 al 25 de desembre i del 31 de desembre a l'1 de gener.

La resta de restriccions es mantindran vigents, com el tancament del comerç a les nou de la nit i la prohibició de les cavalcades de Reis i les desfilades de l'Olentzero, encara que també han deixat la porta oberta a aixecar els confinaments, almenys el municipal, en les pròximes setmanes, ja que a Euskadi està prohibit sortir i entrar dels diferents municipis sense causa justificada.

De moment, el govern basc esperarà fins al pròxim dia 9 de desembre per a debatre en la reunió del LABI, el Consell Assessor del Pla de Protecció Civil d'Euskadi liderat per Iñigo Urkullu. Segueixen l'exemple de la majoria de governs autonòmics, que han decidit esperar que passi el pont de la Constitució per a començar a plantejar quines mesures restrictives caldrà imposar en els seus territoris de cara a Nadal, i sempre depenent de l'evolució de la segona onada.

En aquest sentit, Catalunya ha estat la primera a avisar aquest dimarts que en les últimes hores s'ha produït un repunt del risc de rebrot i de la velocitat de propagació del virus després de setmanes de descens, la qual cosa ha activat totes les alarmes. Si la tendència a la baixa no es confirma, la regió no avançarà de fase en la seva desescalada i les restriccions més dures podrien impedir, de fet, celebrar Nadal.