Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general dels estudiants de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona en la tornada a l'escola adaptada a la Covid-19

Més accessos, espais adaptats i gel hidroalcohòlic: arrenca el curs escolar més incert a Tarragona

El centre de Catalunya amb més grups d'ESO manté el pla educatiu tot i que només té un reforç de 3,5 places docents

Pla general dels estudiants de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona en la tornada a l'escola adaptada a la Covid-19
Els estudiants de l'Institut Martí i Franquès de TGN en la tornada a l'escola adaptada a la Covid-19 | Àngel Ullate

El curs escolar ha arrencat aquest dilluns sense incidències al Camp de Tarragona amb uns 115.718 alumnes i 9.120 docents en un escenari adaptat a la Covid-19. A l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, el que té més grups d'ESO de tot Catalunya —27—, els alumnes de secundària hi han tornat mig any després per tal d'assistir a una presentació al pati i a una primera tutoria a l'aula, atès que les classes no començaran fins dimarts. El centre ha habilitat quatre accessos, ha adaptat espais i ha disposat gel hidroalcohòlic, entre altres mesures. Tot i que l'escenari és «complicat», segons el director, Jordi Satorra, la prioritat és mantenir el pla educatiu i l'oferta d'optatives. El centre té un reforç de 3,5 places docents.

Els 1.500 alumnes d'un dels instituts més grans de tot Catalunya tornen aquesta setmana a les aules enmig de noves mesures de seguretat per minimitzar el risc de contagi de la Covid-19 al centre. Les classes començaran dimarts per als estudiants d'ESO i dimecres per als de Batxillerat, i hi haurà entrades i sortides esglaonades. Prèviament, aquest dilluns s'ha organitzat una jornada de presentació per als alumnes de secundària i dimarts serà el torn dels més grans.

Per cursos i amb un marge de tres quarts d'hora, els alumnes han accedit al pati i s'han situat damunt d'uns punts de pintura dibuixats a terra per poder mantenir la distància social. El director, Jordi Satorra, els ha donat la benvinguda des d'un faristol i els ha demanat responsabilitat, tant al centre com en la seva vida a fora, per evitar riscos. «No ens podem relaxar perquè, sinó, podem provocar el caos al centre. Vosaltres sou qui fareu que això vagi bé o no», ha manifestat. Posteriorment, els alumnes han anat pujant per grups cap a l'aula, on se'ls ha proporcionat gel hidroalcohòlic, i els tutors i tutores han repassat amb ells tots els canvis d'aquest curs.

El Martí i Franquès ha posat en marxa una nova senyalització per colors que ordena l'entrada i sortida dels alumnes  pels quatre accessos habilitats. D'aquesta manera, a la pràctica el centre funciona com quatre instituts en un, amb la premissa d'intentar evitar al màxim el contacte entre grups. La mascareta és obligatòria en tot el centre. També s'ha ampliat la capacitat dels laboratoris  de 15 a 21 places, i si convé fins a 24, perquè s'hi puguin fer classes si és necessari. S'ha dissenyat un pla acordió, que s'eixamplarà o contraurà en funció de quina sigui la situació del virus.
 

Imatge del director de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona, dirigint-se als alumnes en el primer dia de tornada a les aules
El director de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona, dirigint-se als alumnes en el primer dia de tornada a les aules | Àngel Ullate

La manca d'espai impedeix reduir més les ràtios

A més, el Martí i Franquès té algunes dificultats afegides perquè té poca disponibilitat de nous espais i està pràcticament saturat. L'any passat s'utilitzaven el 94% dels espais i ara, amb la Covid-19, aquest índex arriba al 99%. La manca d'espai ha limitat les possibilitats de desdoblar grups i reduir més les ràtios. Per això, s'utilitzaran els tres espais exteriors disponibles per fer classe quan sigui necessari, i no es descarta que en algun moment molt puntual es pugui fer ús de zones públiques properes com la plaça d'Orleans, el parc de la Ciutat o el marge esquerre del parc Francolí.

Segons el director, la ràtio  «real» de grups a l'aula és de 23 o 24 alumnes tant a secundària —amb 27 grups—, com al batxillerat —que suma 18 grups—, malgrat que en algunes hores com la tutoria pugui haver-hi fins a 30 estudiants en la mateixa aula. «Les solucions no són fàcils i la situació és complicada, però intentarem fer que la suma de mesures sigui la que ens doni la seguretat i ens permeti tirar endavant el nostre projecte pedagògic», ha justificat.

De fet, la prioritat del centre és mantenir vigent el seu projecte pedagògic, que el situa com un referent en llengües. D'entrada, també hi mantenen totes les matèries optatives i el pla curricular tal com està previst per tal de no penalitzar els alumnes de 4t d'ESO que ja s'encaminen cap a un itinerari concret de batxillerat, o aquells estudiants que hauran d'afrontar les PAU al final de curs. El Martí i Franquès, amb 1.480 alumnes, ha rebut un reforç de 3,5 places docents de cara a aquest curs 2020-2021, en el qual commemora el 175è aniversari.

Plans adaptats a l'evolució de la pandèmia

El director dels serveis territorials d'Educació a Tarragona, Jean-Marc Segarra, ha admès que els recursos «sempre són finits» i que «és molt probable que n'hi hauria d'haver més», però ha defensat que els plans d'actuació en tots els centres estan «molt ben treballats». «La paraula improvisar l'hem d'esborrar del nostre vocabulari perquè el que fem és adaptar-nos en cada moment a la situació que hi hagi», ha destacat.

Segarra ha apuntat que a mesura que avanci la pandèmia serà molt important garantir el 100% de la presencialitat, per ordre de prioritats, a infantil, primària, secundària i l'etapa post-obligatòria. Segarra també ha apuntat que, en el conjunt del Camp de Tarragona, estan pendents d'entre 60 i 70 docents que podrien acabar rebent la baixa per incapacitat temporal.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha afirmat que el curs comença amb el màxim de garanties perquè «sigui un inici segur» i les escoles siguin l'entorn «més segur» per als infants i joves després de casa seva. El delegat ha destacat la col·laboració entre els departaments d'Educació i Salut, i l'esforç fet pels professionals amb motiu del nou curs.

 

Por a contagiar els pares o els avis

Enmig de totes les mesures adoptades els alumnes han tornat a les aules amb una barreja de sentiments. D'una banda, amb certes ganes de tornar als centres i de poder retrobar-se amb els companys i professors, però, de l'altra, amb cert temor per la pandèmia. «Tinc por per si em contagio i després arribo a casa i puc contagiar els pares o els avis», ha admès l'Hugo Díaz, un alumne  de 4t d'ESO del Martí i Franquès.

Un company seu, l'Ayman Charoui, ha explicat que tenia moltes ganes de tornar a l'institut perquè feia molt de temps que no veia els companys de classe. Una altra alumna de quart, la Ivet Bergadà, ha dit que també estan expectants pel vessant acadèmic. «Quan ens van confinar no ens van manar molts deures i ara tenim por a veure què ens faran fer a quart, ja que no hem fet massa cosa de tercer», ha reconegut.