Quim Torra amb mascareta pel carrer 2020

Torra assegura que el 17-S anirà al Suprem per «mirar els magistrats a la cara» mentre el jutgen

El president de la Generalitat diu que no espera «res» de la classe política espanyola

Quim Torra, anirà el 17 de setembre al Suprem per «mirar els magistrats a la cara» mentre el tribunal jutja el president de la Generalitat i, alhora, el rei emèrit espanyol, Joan Carles I, «corre fugat». En una entrevista a l'ACN, el cap del Govern explica que vol assistir a la vista per «posar en qüestió l'Estat». Tot i que no podrà prendre la paraula -al recurs de cassació no n'és part-, Torra vol ser-hi per «aprofitar l'oportunitat» d'expressar que es jutja un president que defensa la llibertat d'expressió. El cap de l'executiu no espera «res» de la classe política espanyola. De fet, dubta que cap partit estatal defensi els drets fonamentals: «Realment existeixen? Si fos així ja no haurien d'estar al govern», ha opinat.

«El 17-S jo seré a Madrid. Vull veure els ulls dels magistrats del Suprem que jutgen un president per haver posat una pancarta que demanava la llibertat dels presos i exiliats, d'acord amb la comissió de treball de l'ONU. Vull mirar-los a la cara i que vegin que, mentre un rei corre fugat, el president de la Generalitat està sent jutjat per apel·lar a la llibertat d'expressió», ha relatat Torra a l'entrevista.

El president assegura que aquesta voluntat és un nou episodi de «confrontació democràtica» contra l'Estat, perquè «posarà per davant» tots els drets fonamentals, com ara el dret a la llibertat d'expressió. «No cedir, mantenir la pancarta i arriscar-te a una desobediència, i a una segona desobediència és confrontar democràticament, perquè poses en qüestió l'Estat», ha argumentat.

Preguntat per si espera rebre suports d'algun partit d'àmbit estatal, com ara Podem, Torra ha asseverat que no espera «res» dels polítics espanyols. «Jo no sé on és la classe política que podria haver estat al costat d'un moviment radicalment democràtic, de ruptura i republicà». En aquest sentit, el president de la Generalitat ha lamentat que Joan Carles I faci 15 dies que hagi «fugit» i que s'estigui «cobrint i pagant» la «fuga» amb diners públics. «I aquí no passa res», ha constatat.

La vista serà el dijous 17 de setembre a les 12.00 hores

El Suprem va confirmar a principis de juliol que la vista del recurs de Torra contra la sentència del TSJC que l'inhabilita per un delicte de desobediència serà el dijous 17 de setembre a les 12 hores. L'alt tribunal va fixar la data en una providència, on rebutjava suspendre la vista tal com havia demanat la defensa del president.

El Suprem també va comunicar la composició del tribunal, que presidirà el magistrat Andrés Martínez Arrieta i estarà format per Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Vicente Magro i Susana Polo. Tres dels membres del tribunal van ser magistrats al judici de l'1-O.