El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat la dimissió del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, pel que ha anomenat «Borrellgate» en referència a l'espionatge del govern espanyol als delegats de la Generalitat a Londres, Ginebra i Berlín.
En el marc de la sessió de control, Torra ha denunciat que les «clavegueres de l'Estat estan col·lapsades» i ha assegurat que «s'han passat de frenada» amb un fet que ha qualificat de «gravíssim». En aquest context, el president Torra es reunirà aquest matí al Parlament amb el vicepresident, Pere Aragonès, el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, per acordar les conseqüències de «l'escàndol». Torra ja ha avançat que s'informarà les cancelleries europees de l'actuació del ministeri «contra una idea».
Creu que la «repressió» està arribant a «un punt intolerable»
El president català ha afirmat que la «repressió» està arribant a «un punt intolerable» i ha denunciat que el ministeri liderat per Borrell ha espiat diputats i periodistes estrangers. Davant d'aquesta situació, el cap de l'executiu català ha assegurat que el Govern «no estarà quiet ni callat». «Ja n'hi ha prou de perseguir delictes d'opinió en una presumpta democràcia», ha exclamat després de defensar que les actuacions del govern espanyol són en contra una idea perquè, segons Torra, «es persegueix gent que anaven a una convocatòria a parlar o defensar la independència».
D'aquesta manera, en el marc de la sessió de control al Parlament, Torra ha reaccionat als informes que el ministeri de Borrell ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per demostrar la relació de l'activitat de les delegacions amb la causa independentista i demanar el tancament cautelar de les delegacions de Londres, Ginebra i Berlín.
La reunió entre Torra, el vicepresident Aragonès i els consellers Bosch i Budó
En la reunió dels membres del Govern per analitzar la situació que s'ha celebrat al Parlament, l'executiu ha concretat que en les pròximes hores s'adreçarà als eurodiputats, a les cancelleries europees i internacionals una carta signada pel president i pel conseller Bosch denunciant aquests fets.
En un comunicat, el Govern també ha explicat que en la reunió s'ha acordat presentar al·legacions contra la petició de mesures cautelars del govern espanyol amb l'objectiu d'aturar l'activitat de les delegacions de la Generalitat a Berlín, Ginebra i Londres. Així mateix, el Govern veu el cas d'espionatge un «pas més» en la «deriva repressiva» de l’estat espanyol i un «nou exemple de les formes autoritàries» d’un ministre que, segons recorden, ara vol ser el màxim responsable de la diplomàcia i la seguretat comuna europees.
Denunciem l'escàndol d'espionatge #Borrellgate, que ha fet seguiments polítics als delegats del govern a l'estranger. També s'ha espiat diputats, governants i periodistes europeus. El ministre Borrell ha de dimitir. No callarem ni ens estarem quiets davant d'aquest escàndol. pic.twitter.com/L4ziA2DWpf
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) 10 de julio de 2019
Comunicat de premsa sobre el cas d'espionatge a les delegacions del Govern a l'exterior @exteriorscat@vicepresicathttps://t.co/UTZXKSKP4N
— Govern. Generalitat (@govern) 10 de julio de 2019