Quim Torra

Quim Torra ho té clar: petició directa davant un nou tancament de negocis a Catalunya

L'expresident demana el compromís de tots els partits catalans

L'expresident de la GeneralitatQuim Torra demana a tots els partits catalans que «pressionin» l'estat perquè compensi els sectors afectats, en cas que arribi una tercera onada de covid. Torra assenyala el dèficit fiscal com un dels elements pels quals Catalunya no pot donar les ajudes que necessiten els negocis que tanquen per les restriccions que aplica el Govern. «Demano el compromís de tots els partits, des del PP fins a la CUP, perquè siguin conscients de la responsabilitat que tenen i pressionin l'estat per exigir els recursos que es necessiten», ha remarcat. Torra ha coincidit en una conferència amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que s'ha mostrat preocupat per la fatiga dels sanitaris si arriba la tercera onada. 

El primer acte organitzat per l'oficina de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha estat dedicat a les conseqüències que ha generat la covid. Torra, ha coincidit amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la conferència 'La pandèmia: Què ha passat i què es pot fer'. L'expresident ha lamentat que els sectors econòmics que s'han vist obligats a tancar per les restriccions imposades pel Procicat, no hagin rebut les ajudes necessàries. Un fet que Torra ha vinculat directament a «la injustícia» que suposa el dèficit fiscal que Catalunya té amb el govern de l'estat. 

«Els catalans generem els recursos suficients per a atendre totes les conseqüències d'una tragèdia com aquesta, i la pandèmia ha servit per despullar el nostre sistema d'autogovern. Si ja no era viable ni sostenible un dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros en una situació normal, imagineu-vos ara», ha reblat Torra, que reconeix que Catalunya «no pot atendre» les peticions d'ajuda.

Per això, l'antic cap de l'executiu català ha demanat «a tots els partits» del Parlament que «pressionin» l'estat espanyol perquè compensi els sectors que es vegin afectats «quan demà probablement haguem de fer unes passes enrere». «Toca que tots els representants polítics prenguin aquest compromís, perquè la majoria de ciutadans estan complint», concreta.

Torra ha posat l'accent en el PSC i els Comuns que són «responsables» del govern de l'estat, però ha apel·lat a tots els representants polítics i institucionals a pressionar per rebre els recursos. «Faig una crida a tots, des del PP fis a la CUP», ha etzibat. 

Amb tot, l'expresident ha demanat «prudència» i «no normalitzar» les xifres de morts que genera cada dia la pandèmia. També recorda que el Nadal «no serà com els altres» i demana «prioritzar salvar vides» i posar la salut «per davant de tot». «No vam poder fer Sant Jordi, ni Sant Joan. Hem de pensar que tampoc serà un Nadal corrent», ha conclòs.

Argimon preocupat pels sanitaris

Josep Maria Argimon ha reconegut que la tercera onada «pot arribar» i s'ha mostrat preocupat per l'estat «d'estrès i fatiga» en què estan la majoria de sanitaris del país. Argimon ha recordat «tot el que han donat» els professionals i ha advertit que «serà molt complicat de gestionar» el seu cansament si arriba una tercera onada de contagis.

En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha demanat «no fiar-ho tot a la bata blanca» i reclama «solidaritat» amb aquest col·lectiu. «Al cap i a la fi són els que ens cuiden i els ciutadans hem de ser conscients i responsables a l'hora de prendre les decisions», ha assenyalat.

Argimon també ha demanat replantejar el model de les residències de gent gran perquè no torni a «passar el què ha passat». També ha tingut paraules pel col·lectiu de joves i ha demanat que «cal tenir-lo en compte» perquè «ens hi juguem el futur».

Els testos d'antígens

A la conferència, a banda de Torra i Argimon hi ha participat el doctor Bonaventura Clotet que ha reconegut que «té por» d'aquelles persones que puguin utilitzar testos antigènics que no tinguin una gran fiabilitat o que, senzillament, no es fan servir de manera correcta. «Em fa por que algú que no sap interpretar i manipular el test acabi traient conclusions errònies», assenyala. Tot i això, el metge aposta pels avantatges que suposa aquest tipus de prova ràpida.

Clotet i Argimon han assistit de forma telemàtica a la conferència que s'ha fet a l'Auditori Josep Irla, a la seu de la Generalitat a Girona. De manera presencial també hi han participat la presidenta del Col·legi d'Infermeres de Girona, Alícia Rey, i el president del Col·legi de metges de Girona, Josep Vilaplana, que confia que la tercera onada serà «més suau» que les dues anteriors.