Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president Quim Torra amb la mà aixecada i la Senyera darrere durant el discurs amb motiu de la Diada

Torra descarta convocar eleccions i aboca el Govern a la paràlisi durant mesos

Torra creu que el Suprem pot corregir un procediment judicial que troba «desproporcionat»

El president Quim Torra amb la mà aixecada i la Senyera darrere durant el discurs amb motiu de la Diada
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | cedida

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat després de declarar al Tribunal Suprem aquest dijous, 17 de setembre, que no convocarà eleccions i que, per tant, serà el Tribunal Suprem qui marqui els 'tempos' a partir de la seva inhabilitació. Torra ha dit que no serà ell qui «aboqui el país» a una «cursa electoral irresponsable», assenyalant l'alt tribunal i confirmant, doncs, que no signarà el decret de convocatòria d'eleccions autonòmiques abans de la seva inhabilitació.

El Govern, abocat a l'interinatge durant mesos en plena pandèmia

Així doncs, Torra serà inhabilitat en les properes setmanes i, quan això passi, el Govern quedarà en funcions. Què significa això exactament? Més enllà d'estar escapçat —algunes de les competències de la presidència recauran sobre el vicepresident Aragonès de manera interina—, l'executiu quedarà limitat de facultats. Així, per exemple, la situació de provisionalitat aboca Catalunya, novament, a no tenir pressupostos de cara al 2021: un Govern en funcions no pot presentar-ne.

Es preveu que la sentència definitiva contra Torra arribi entre la setmana vinent i d'aquí a tres setmanes. Sense cap candidat a rellevar-lo, el Parlament activarà el compte enrere per al seu relleu que, a no ser que es produeixi un gir molt radical dels esdeveniments, no existirà. Passaran dos mesos i escaig fins a la dissolució automàtica del Parlament i 54 dies més fins a la celebració de les eleccions, cosa que situa els comicis cap a finals d'hivern o principis de primavera de 2021.

Ras i curt: la decisió de Torra de no convocar eleccions aboca Catalunya a un Govern en funcions durant, almenys, gairebé mig any. Calculant que les eleccions podrien ser d'aquí a uns cinc mesos —entre febrer i març de 2021—, caldria sumar després el temps entre els comicis i la investidura d'un nou president: pot passar entre un i diversos mesos, com ja va ocórrer en les dues darreres ocasions, per investir Puigdemont i Torra.

En funcions fins a les portes de l'estiu?

En el pitjor dels escenaris, doncs, el Govern podria quedar en funcions en qüestió de dies i fins pràcticament a les portes de l'estiu. Tot, en una situació de pandèmia on es podria produir una segona onada de contagis i, per tant, la funcionalitat limitada del Govern podria perjudicar la presa de decisions a l'hora de fer-hi front. Una situació de provisionalitat, doncs, que podria ocasionar notables perjudicis i que és conseqüència directa de la decisió anunciada aquest dijous per Torra: no pensa convocar eleccions per la via ràpida abans de ser inhabilitat.