El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, el cessament del secretari general de la cambra. Per a Torra, Xavier Muro té «el deure d'obeir el ple» i si no ho fa ha apuntat que Torrent «té el deure de cessar-lo».
Torra trasllada tota la pressió a Torrent
A través d'un missatge a Twitter, el president de la Generalitat també ha emplaçat a Torrent i a la Mesa del Parlament a «assumir la responsabilitat» de publicar la resolucions sobre la monarquia, que s'han publicat mutilades al BOPC per no contravenir el Tribunal Constitucional. Muro ha argumentat que ha d'«impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material» que pugui suposar l'incompliment de les sentències del TC.
Torra també s'ha queixat que amb la publicació incompleta de les resolucions aprovades pel ple es repeteix una situació similar a quan se li va retirar la condició de diputat. En aquella ocasió Muro va ordenar retirar-li l'acta de diputat.
Ja va passar amb la meva condició de diputat i ara un altre cop. Prou. El secretari gral del Parlament té el deure d’obeir al Ple, que és sobirà. I si no ho fa, el President del Parlament té el deure de cessar-lo i assumir ell i la Mesa la responsabilitat de publicar la resolució https://t.co/rCqnnwJ6L5
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) August 10, 2020
Aire preelectoral a Catalunya?
El nou xoc entre JxCat i ERC, ara personalitzat entre Torra i Torrent, podria ser una nova escenificació de la situació que fa mesos que dura: la manca d'unitat estratègica entre els dos socis de govern i, alhora, principals partits independentistes. Amb aquesta nova polèmica —Torra i també el vicepresident del Parlament, Josep Costa, ja demanaven publicar la resolució antimonàrquica de forma plena i que la Mesa n'assumís les conseqüències penals—, l'entorn de JxCat podria estar buscant un nou episodi de la confrontació amb els republicans que justifiqués, ara sí, la convocatòria d'eleccions a Catalunya.
Si tot va sobre el guió previst, Torra podria ser inhabilitat pel Suprem a la tardor. Atès que la seva voluntat sempre ha estat la de convocar ell mateix els comicis, hauria de fer-ho en les properes setmanes. La data més propera podria ser durant el mes d'octubre, atès que des de la convocatòria fins a la celebració dels comicis han de passar 54 dies.
Una cita electoral els dies 11 o 18 d'octubre podrien afavorir l'independentisme ja que la campanya i la precampanya coincidirien amb els aniversaris del referèndum de l'1-O i de la sentència del procés. Ara bé: caldria convocar les eleccions entre aquesta setmana i la vinent. Caldrà estar atents a si la polèmica que acaba d'iniciar-se esdevé definitiva i desemboca en unes eleccions autonòmiques que, tot i que es van anunciar al gener, per ara no arriben.