Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del president del Parlament, Roger Torrent, durant l'obertura de Casa Seat

Nova polèmica JxCat-ERC: Torra pressiona Torrent per la darrera decisió del Parlament

El president de la Generalitat insta la Mesa a assumir la responsabilitat de publicar les resolucions sobre la monarquia

Primer pla del president del Parlament, Roger Torrent, durant l'obertura de Casa Seat
El president del Parlament, Roger Torrent, en una imatge d'arxiu. | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, el cessament del secretari general de la cambra. Per a Torra, Xavier Muro té «el deure d'obeir el ple» i si no ho fa ha apuntat que Torrent «té el deure de cessar-lo».

Torra trasllada tota la pressió a Torrent

A través d'un missatge a Twitter, el president de la Generalitat també ha emplaçat a Torrent i a la Mesa del Parlament a «assumir la responsabilitat» de publicar la resolucions sobre la monarquia, que s'han publicat mutilades al BOPC per no contravenir el Tribunal Constitucional. Muro ha argumentat que ha d'«impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material» que pugui suposar l'incompliment de les sentències del TC.

Torra també s'ha queixat que amb la publicació incompleta de les resolucions aprovades pel ple es repeteix una situació similar a quan se li va retirar la condició de diputat. En aquella ocasió Muro va ordenar retirar-li l'acta de diputat.

Aire preelectoral a Catalunya?

El nou xoc entre JxCat i ERC, ara personalitzat entre Torra i Torrent, podria ser una nova escenificació de la situació que fa mesos que dura: la manca d'unitat estratègica entre els dos socis de govern i, alhora, principals partits independentistes. Amb aquesta nova polèmica —Torra i també el vicepresident del Parlament, Josep Costa, ja demanaven publicar la resolució antimonàrquica de forma plena i que la Mesa n'assumís les conseqüències penals—, l'entorn de JxCat podria estar buscant un nou episodi de la confrontació amb els republicans que justifiqués, ara sí, la convocatòria d'eleccions a Catalunya.

Si tot va sobre el guió previst, Torra podria ser inhabilitat pel Suprem a la tardor. Atès que la seva voluntat sempre ha estat la de convocar ell mateix els comicis, hauria de fer-ho en les properes setmanes. La data més propera podria ser durant el mes d'octubre, atès que des de la convocatòria fins a la celebració dels comicis han de passar 54 dies.

Una cita electoral els dies 11 o 18 d'octubre podrien afavorir l'independentisme ja que la campanya i la precampanya coincidirien amb els aniversaris del referèndum de l'1-O i de la sentència del procés. Ara bé: caldria convocar les eleccions entre aquesta setmana i la vinent. Caldrà estar atents a si la polèmica que acaba d'iniciar-se esdevé definitiva i desemboca en unes eleccions autonòmiques que, tot i que es van anunciar al gener, per ara no arriben.