El president del Parlament, Roger Torrent, ha estat clar aquest mateix dimarts al matí: «Estic tranquil i segur perquè l'ajornament electoral està ben travat jurídicament i té consens polític». Pere Aragonès, vicepresident de l'executiu català, s'expressava aquest dilluns en els mateixos termes: estava —segons deia— «molt tranquil» perquè l'ajornament venia avalat pels serveis jurídics de la Generalitat. «A Euskadi i Galícia no va haver-hi problemes i aquí tampoc n'hi hauria d'haver», va dir, recordant «l'aval de la Comissió Jurídica Assessora, i que va en la línia de les opinions del Síndic de Greuges o el Col·legi de Metges».
Torrent i Aragonès, molt tranquils...
Aragonès i Torrent han estat, doncs, molt clars a l'hora de posicionar-se sobre l'ajornament de les eleccions a Catalunya des del 14 de febrer fins el 30 de maig. Segons es desprenia de les seves paraules, no hi havia d'haver cap dubte, cap base jurídica, cap punt feble per fer caure la decisió que el mateix Aragonès va signar divendres passat al vespre.
Però s'ha imposat la realitat. Com un gerro d'aigua freda, aquest dimarts, 19 de gener, al migdia, la sala cinquena del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès de forma cautelar el decret del Govern que ajorna les eleccions al Parlament del 14-F. Els comicis es mantenen de moment en aquesta data. El tribunal ha acceptat les mesures cautelaríssimes que demanava un dels recursos, presentat per un particular. Ara, es tractaran les mesures cautelars que demanen quatre dels recursos, per les quals la Generalitat pot presentar al·legacions fins dijous a les deu del matí La resolució de les cautelars pot arribar entre el mateix dijous i dilluns de la setmana que ve, i podrien refermar la posició presa aquest dimarts o fer marxa enrere, donant l'OK a la suspensió del 14-F.
Sigui com sigui, la decisió no serà definitiva. Caldrà esperar a la resolució del fons dels recursos, que es podria produir en qüestió de setmanes. Aquesta decisió, que pot coincidir o no amb la de les mesures cautelaríssimes i les cautelars, sí que serà la darrera i definitiva. En resum, doncs: ara per ara, les eleccions segueixen en peu el 14 de febrer a l'espera de la decisió que es prengui sobre el fons dels recursos, que es coneixerà en setmanes.
... però ho havia, com a mínim, marge per a la incertesa
El cas és que sigui quina sigui la decisió definitiva de la Justícia, el cert és que els fets han contradit la «tranquil·litat» que esgrimien Aragonès i Torrent. S'ha demostrat que, almenys, hi ha camp per córrer en el terreny jurídic per discutir la solidesa legal de l'ajornament electoral. A més, ara, Catalunya torna a estar a 25 dies dels comicis i a tan sols 10 de l'inici de la campanya electoral. El TSJC ha deixat en evidència els posicionaments del vicepresident del Govern i del president del Parlament, si bé caldrà esperar encara dies per saber qui, finalment, guanya la partida.