Final tràgic per a les més de 40 tortuguetes babaua nascudes al niu d'una platja de Mataró, al Maresme, aquest estiu i que havien estat traslladades al Centre de Recuperació de Fauna Marina (CRAM) del Prat de Llobregat. Una infecció intestinal ha provocat la seva mort, causant un gran disgust entre els professionals que treballaven per recuperar els animals en aquets centre.
Segons informa TV3, les mostres extretes dels animals han conclòs que la infecció bacteriana intestinal va acabar amb la vida de les tortugues. En aquest sentit, i en declaracions a la televisió catalana, la investigadora del Servei de Flora i Fauna del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Aída Tarragó, explica que les cries no haurien estat prou fortes per suportar la infecció, ja que els ous eren massa petits i tenien problemes de calcificació.
Tarragó apunta a la possibilitat que, inclús, la mare dels animals patís alguna patologia que han heretat les cries que estaven en incubació o les més dèbils que van néixer i que van ser traslladades al CRAM. Es desconeix quina haurà estat la sort de la resta de desenes de tortugues que, un cop van néixer, van anar directament cap al mar.
Un niu excepcional amb 170 ous
A mitjans del mes de juny d’aquest any va aparèixer una tortuga babaua a la platja de Sant Simó de Mataró que va fer un niu amb prop de 170 ous davant d’un ‘xiringuito’. Una xifra excepcional, ja que la majoria no superen els 100 ous.
Des de llavors, es va organitzar una vigilància intensiva del niu amb la col·laboració de voluntaris i els ous no van començar a obrir-se de manera natural fins a principis d’agost, quan van néixer gairebé 60 tortugues que van arribar pel seu propi peu fins a l’aigua.
No obstant, les cries més debilitades i els ous que no es podien acabar d’obrir, un total de més de 40, van ser traslladats al CRAM per recuperar-los. Tot i així, el final ha estat tràgic i tots els animals que es trobaven en recuperació han mort a causa d’una infecció intestinal i de la debilitat que patien els ous i les cries.
Els animals eren tractats amb material esterilitzat i menjaven peix fresc, tal i com ho haurien fet de manera natural. A més, altres tortugues que hi ha al centre no han patit aquest final fatal. Un contratemps afegit per a uns animals que, ja de per sí, tenen poques possibilitat de supervivència. Es calcula que, de manera natural, només una de cada 100 cries arriba a superar el primer any de vida.
Tots els esforços es centren ara en les tortugues de Premià de Mar
Després del gran fiasco patit amb les tortugues de Mataró, els experts centren ara tots els seus esforços en garantir la recuperació de les 12 tortugues i els 4 ous agafats del niu que una babaua va fer a la platja de Premià de Mar aquest estiu amb quasi 60 ous. La resta van anar mar endins de forma natural, però aquestes 16 restants estaven debilitades i es recuperen al CRAM. Tarragó creu que aquests animals tenen més números de sobreviure i que, un cop assoleixin les condicions òptimes, seran alliberades al mar.