Tots els canvis en les restriccions a Catalunya a partir del 9 de maig

Aquest cap de setmana acaba l'estat d'alarma i són moltes les preguntes que sorgeixen sobre les activitats permeses

S’apropa un dels dies més esperats per a la població del país: la derogació de l’estat d’alarma. Fins ara només sabíem que desapareixeria –en principi- el toc de queda i que la mobilitat deixava d’estar restringida, però encara sorgeixen molts dubtes sobre el nivell de normalitat que podrem tenir a partir d’aquest cap de setmana.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Si alguna és segura, i continuarà sent vital per mantenir-nos en una bona situació en la pandèmia, és que continuarà existint la distància mínima de seguretat entre persones, la mascareta i totes les previsions possibles per evitar seguir propagant el coronavirus. Tot i això, Catalunya patirà canvis molt importants aquest cap de setmana i cal recordar quines seran les noves normes.

Mobilitat, reunions de persones i educació

Pel que fa a les restriccions de mobilitat, Catalunya passarà a estar completament oberta i es podrà circular amb total llibertat, tant entre les províncies com a l'hora de poder sortir i entrar de la comunitat sense motiu justificat.

En les reunions socials només es podrà seguir sent un màxim de 6 persones, encara que sense límit de topall de bombolles de convivència. Aquesta norma es redueix a bars i restaurants, els quals només podran reunir a 4 persones per taula.

Pel que fa a l’educació a tots els nivells, torna la presencialitat a tots els cursos i queden obertes totes les extraescolars. Així, també es permetran pernoctacions sempre que siguin grups bombolla.

Bars, restaurants i comerços

Precisament els bars i restaurants, sectors molt tocats durant la pandèmia, podran obrir finalment per servir sopars a partir de diumenge. Tot i això, només podran estar oberts fins a les 23h, i l’aforament a l’interior serà de màxim 30%, mentre que a l’exterior es pot treballar amb el 100% d’aforament sempre que hi hagi una distància mínima de seguretat entre les taules.

Els negocis de tota mena també comencen a veure la llum al final del túnel, ja que podran obrir tots els comerços i negocis sense limitació de superfície i fins a les deu de la nit. Tot i això, l’aforament màxim serà del 30% per evitar aglomeracions en espais tancats.

Cultura, oci i actes religiosos

A partir del pròxim 9 de maig, els cinemes, teatres, sales de concert i auditoris podran tornar a obrir amb plena normalitat, sempre seguint les mesures de seguretat i higiene. Així, les activitats culturals es podran celebrar fins a les 23h i es tornen a obrir els centres cívics, museus, biblioteques i sales d’exposició, encara que amb un aforament limitat al 50% i amb un màxim de 500 persones (que es poden ampliar fins a 1000 si la ventilació és bona). També tornen els bingos, casinos i sales de joc, les quals podran reunir fins a 100 persones i el 30% d’aforament amb ventilació.

Per altra banda, els parcs i fires d’atraccions poden tornar a obrir amb un 30% d’aforament, com també els espais infantils lúdics (que no podran tenir servei de restauració). Les entregues de premis, gal·les i festivals també podran tornar a celebrar-se, sempre que siguin activitats estàtiques i es facin en espais tancats o perimetrats. Així, el públic també s’haurà de mantenir assegut.

Els actes religiosos es podran celebrar amb un 50% de l’aforament total, i un màxim de 500 assistents a l’interior i fins a 1000 a l’aire lliure o amb una bona ventilació.

Esports 

Els esportistes també estan d’enhorabona, ja que a partir del 9 de maig es podran dur a terme activitats esportives fins a les 23h. Així, es continuen permetent les competicions esportives i els entrenaments de federacions i consells esportius. De la mateixa manera, també es permeten les assemblees d’entitats esportives amb un 50% d’aforament. En aquest cas, es podran reunir fins a 500 persones en un espai tancat o fins a 1000 si hi ha una bona ventilació.

El públic podrà tornar a les competicions esportives sempre que es faci amb seient preassignat i aforament. En aquest punt no s’inclouen les competicions estatals i internacionals, ja que aquestes tenen prohibicions d’altres organismes. D’altra banda, els vestuaris continuaran oberts i les piscines tindran una capacitat del 50% del seu aforament.


Comentaris

envia el comentari