Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Tots pendents del ‘Medicane’, l’huracà mediterrani que es formarà divendres

Aquesta pertorbació poc habitual està considerada similar a un huracà de categoria 1 i afectarà el sud-est d’Itàlia i també Grècia a partir de divendres

El temporal està alterant molt el mar a les costes de Grècia
El temporal està alterant molt el mar a les costes de Grècia | AP

 

Aquesta setmana tots els ulls meteorològics estan posats en el possible cicló que s’està formant a la zona oriental del Mediterrani. Malgrat que a les nostres aigües no hi ha huracans, si que existeix el terme ‘Medicane’, de l’anglès ‘Mediterranean Hurricane’. Una pertorbació molt profunda poc habitual i molt similar a un cicló que a parir de divendres i durant el cap de setmana afectarà la zona de Sicília, al sud-est d’Itàlia, i el sud de Grècia. 

No obstant, en comparació amb un huracà o cicló dels grans oceans, aquesta pertorbació és de petites dimensions, tot i que es preveu que pugui assolir una intensitat similar a la d’un huracà de categoria 1. Batejat amb el nom de Xenofont, un conegut filòsof de l’antiga Grècia, el ‘Medicane’ deixarà fortes pluges i molt vent els propers dies en aquestes zones, situació que s’haurà de seguir amb molta atenció, tot i que no arribarà a casa nostra.

Per què es forma un ‘Medicane’ i quins registres deixarà?

L’anomenat ‘Medicane’ es forma quan una profunda massa d’aire fred en alçada entra en contacte amb una zona d’aigües càlides del Mediterrani, que aquest any es troba amb temperatures clarament superiors a les normals després de l’estiu.

Amb aquestes condicions, s’acaba formant una gota freda, fenomen conegut com a DANA, però en aquest cas es preveu que la pertorbació s’aprofundeixi encara més a la zona de la mar Jònica, a cavall entre Sicília i Grècia, agafant un aspecte molt similar al d’un huracà amb un ull al centre de la borrasca i fenòmens violents. 

El moviment i evolució d’aquest ‘Medicane’ són imprevisibles degut a la seva complexitat i petites dimensions, però si s’acaben complint els pronòstics, es podrien registrar vents sostinguts de 120 km/h amb cops de fins a 160 km/h i pluges continuades de més de 200 litres  per metre quadrat. Una autèntic monstre del mediterrani digne d’un cicló tropical.  

Amb l’aproximació d’aquest petit huracà, l’ambient d’avançada tardor ha arribat de cop a Grècia, amb temperatures que han baixat 12 graus respecte a l’inici de la setmana i fort vent,condicionsatípiques per l’època. 

Imatge satèl·lit del Medicane Numa del 2017
Imatge satèl·lit del Medicane Numa del 2017 | NASA

 

Primeres conseqüències del temporal

Els efectes del ‘Medicane’ ja es comencen a notar i de moment ja s’han hagut de tancar diversos ports i escoles. A més, la guàrdia costera de Grècia ha hagut de rescatar a 9 turistes que anaven en un veler francès i que s’han vist sorpresos pels forts vents i la mala mar, mentre que els bombers han fet diverses sortides per retirar arbres caiguts.

El ‘Medicane’ és un fenomen estrany i poc comú a les nostres aigües i latituds, però de tant en tant se’n dona algun. L’últim va ser el novembre de l’any passat a la mateixa zona, mentre que el 2007 n’hi ha haver un entre les Balears i la costa d’Alacant i Múrcia.