Un estudi internacional, liderat pel codirector del Departament d'Oncologia de la Clínica Universitat de Navarra i president del Grup Español de Investigación en Cáncer de Ovario (GEICO), Antonio González Martín, han demostrat que administrar niraparib, després del tractament de quimioteràpia convencional,en pacients recentment diagnosticats de càncer ovari avançat millora la seva supervivència lliure de progressió i redueix el risc de recaiguda o mort per aquesta malaltia.
«En aquest estudi hem avaluat els beneficis d'emprar niraparib després del tractament estàndard de càncer d'ovari basat en quimioteràpia. Amb aquest nou abordatge terapèutic hem observat una millora significativa de la supervivència de les pacients i una reducció de gairebé un 40 per cent del seu risc de recaiguda», ha dit l'expert, el treball del qual ha estat publicat a 'The New England Journal of Medicine'.
La cinquena causa de mort per càncer en la dona
El càncer d'ovari es diagnostica cada any a unes 205.000 dones al món, sent la cinquena causa de mort per càncer en la dona a Europa. Generalment es diagnostica entre els 45 i 75 anys, encara que hi ha un nombre significatiu de pacients des dels 30 anys.
Es tracta del tumor ginecològic que més defuncions provoca a causa que la majoria de les pacients es diagnostiquen en una fase avançada de la malaltia, donada l'absència de tècniques de diagnòstic precoç. Al seu torn, fins a un 80 per cent de les afectades d'un càncer d'ovari avançat recauen després del tractament amb cirurgia i quimioteràpia.
En l'estudi, que ha estat també presentat en el Congrés Anual de la Societat Europea de Medicina Oncològica (ESMO, per les seves sigles en anglès), que aquests dies se celebra a Barcelona, s'ha analitzat a 733 pacients recentment diagnosticades amb càncer avançat d'ovari de tipus histològic serós o endometriode d'alt grau.
Niraparib, un potent fàrmac inhibidor de PARP
El treball, finançat per Tesaro, ha consistit a afegir Niraparib després del tractament convencional de primera línia de quimioteràpia per a aquestes pacients. Niraparib és un potent fàrmac inhibidor de PARP (un enzim implicat en la reparació de l'ADN i la mort cel·lular) que s'empra com a teràpia de manteniment en dones amb recaiguda de càncer d'ovari, tinguin o no mutat el gen BRCA (associat al risc de patir aquesta malaltia).
Al seu torn, s'ha analitzat també l'efecte d'aquest tractament en pacients amb un tipus de defecte en la reparació de l'ADN anomenat deficiència de la recombinació homòloga (HRD). En les pacients que sí que van mostrar aquesta deficiència (la meitat de les dones de l'estudi), el benefici del tractament va ser encara major aconseguint una reducció del risc de recaiguda o progressió de la malaltia d'un 57 per cent.
«Aquestes troballes suggereixen considerar Niraparib com una primera opció de tractament per a pacients amb càncer d'ovari avançat després de completar amb èxit la quimioteràpia de primera línia», ha dit l'investigador. L'assaig clínic en fase III s'ha realitzat en 181 centres internacionals, coordinats pel Grupo Español de Investigación en Cáncer de Ovario (GEICO), que al seu torn forma part de la Xarxa Europea de Grups Cooperatius per a Assajos Ginecològics Oncològics (ENGOT, per les seves sigles en anglès).