Los mamíferos y las aves son las clases de animales que se venden más en el mercado negro

El tràfic d'animals comercialitza una de cada cinc espècies del món

El mercat negre d'espècies animals protegides o sense estar en perill d’extinció mou més de 80.000 milions d'euros a l'any, molt més del que es creia

Una de cada cinc espècies animals està disponible al mercat negre. Un estudi publicat aquest dijous a la revista 'Science' desvela que als propers anys fins a un terç de tota la vida salvatge del planeta es veurà afectada pel tràfic il·legal. La investigació assenyala que les estimacions actuals sobre l'abast d'aquesta activitat criminal són dramàticament inferiors a la realitat del problema. En concret, les xifres serien entre un 40% i un 60% superiors al que es creia.

Els investigadors de l'estudi expliquen que aquest comerç il·legal mou també animals d'espècies comunes, una realitat desconeguda degut al principal tràfic d'espècies en perill d'extinció.  Es tracta del primer treball exhaustiu de la situació de venda il·legal de milers d’espècies animals, independentment del seu estat de conservació.

Segons informen les conclusions de la investigació, el comerç d'animals salvatges és una de les branques del crim organitzat que més diners mou a tot el món. S'estima que, almenys, genera uns 80.000 milions d'euros anuals. Exemplars de totes les famílies són comprats i venuts com a mascotes i trofeus, o utilitzats per obtenir ivori, pells, medicines o carn.

Un problema mundial que no ha deixat d'augmentar en les últimes dècades, tot i que el comerç ha estat prohibit a tot el món. El resultat és l’amenaça per a la supervivència de les espècies més desitjades, com milions de taurons, desenes de milers elefants, milers de rinoceronts i centenars de tigres.

Desenvolupen un sistema que identifica animals que seran comercialitzats en el futur

És molt complicat mesurar l'abast i l'impacte real en les poblacions animals. En aquest cas l'equip d'investigadors ha desenvolupat un model per avaluar els efectes del tràfic d'espècies en 31.745 varietats d'aus, mamífers, amfibis i rèptils, a partir de dades de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES) i de la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Els experts informen que més de 5.500 d'aquestes espècies estan sent comercialitzades actualment a tot el món, el que suposa el 18% de tots els animals vertebrats vius. «Els esforços de conservació de la vida salvatge solen ser reactius, especialment amb el comerç il·legal; sovint, la protecció només s'estableix una vegada que l'espècie està en perill d'extinció, no abans», explica Brett Scheffers, investigador de la Universitat de Florida i coautor de l'estudi.

«El nostre enfocament permet als responsables polítics i als gestors del patrimoni natural ser més proactius i poder anticipar els futurs objectius», afegeix. Amb aquesta finalitat, ell i els seus companys han dissenyat un sistema que permet identificar animals que no estan sent comercialitzats de forma massiva actualment, però passaran a ser-ho en el futur.

«Hem establert la seva relació amb altres espècies i utilitzat una combinació de mètodes que barregen la similitud evolutiva amb les espècies ja comercialitzades i la mida corporal», explica David Edwards, expert en Conservació de la Universitat de Sheffield. Amb aquest mètode els autors han identificat 3.196 espècies que poden passar a ser objectiu de les xarxes il·legals en els propers anys.

Los mamíferos y las aves son las clases de animales que se venden más en el mercado negro
Els mamífers i les aus són les famílies d'animals que es trafiquen més | Arxiu

 

Espècies d'aus i mamífers, els més buscats

A més, afirmen que l'impacte del comerç il·legal és més greu en certs grups animals, en concret en aus i mamífers. «Les aus i els mamífers es comercialitzen sovint com a mascotes i també com a productes, de manera que el problema afecta una gamma més àmplia d'espècies, mentre que els rèptils es comercialitzen fonamentalment com a mascotes», assenyala Edwards. «A més hi ha més rèptils que encara no han estat catalogats per la UICN, així que és possible que el seu tràfic pugui haver estat subestimat».

Per altra banda, l'estudi revela que el dany és major en determinades regions. Amèrica del Sud pateix especialment pel tràfic d'aus, mentre que l'Àfrica i el sud-est asiàtic concentren una gran part dels mamífers desapareguts. Els experts adverteixen: «És important conèixer aquesta informació abans de poder implementar qualsevol acció de gestió o política. La nostra avaluació subratlla la necessitat d'un pla estratègic per combatre aquest comerç».

També et pot interessar...