Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La tragèdia de Notre Dame fa saltar l'alarma al monestir de Sant Cugat

El monestir del Vallès té un pla per a restaurar el monument

La tragèdia de Notre Dame fa saltar l'alarma al monestir de Sant Cugat | CATALUNADIARI.CAT

 

La tragèdia que ha assolat recentment la catedral de Notre Dame de París ha fet prendre consciència de la importància del programa de manteniment del patrimoni al monestir de Sant Cugat. I és que aquesta joia de Barcelona compta amb un protocol compartit amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona que, en finalitzar la seva execució, aportarà una inversió d'1,1 milions d'euros, tal com informa 'la Vanguardia'. 

Fins ara, i tal com explica Carmela Fortuny, alcaldessa de la ciutat vallesana, s'han invertit 463.410 d'euros per a restaurar la muralla, la casa abacial i l'església. Dins d'aquesta, cal remarcar la consolidació de la portada i les intervencions per a reparar les subjeccions del campanar i les campanes. «També hem instal·lat uns sensors que ens permeten identificar quins són els punts del monestir més sensibles i decidir quins aspectes hem de prioritzar de cara al seu manteniment», ha indicat Fortuny.

 

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

 

Està previst que la segona fase, valorada en 714.036 euros, i que abordarà la rehabilitació del cimbori i de la façana sud s'iniciï en dos mesos. En paral·lel, i per a acabar-ho d'arrodonir, la Diputació té previst un avantprojecte a la zona est del conjunt monumental que en restauraria les muralles.

 

 

La importància del monument més preuat de Sant Cugat

L'alcaldessa s'ha referit al monestir com «el monument més preuat» del municipi i ha expressat la voluntat ferma de l'ajuntament per a «assegurar-ne la preservació i introduir mesures a fi que no pugui succeir el que ha passat a París». En aquest sentit s'ha mostrat tranquil·la, ja que els informes dels tècnics certifiquen que «s'està seguint el bon camí».

 

El temple, que des del 2018 és de propietat municipal, està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional  cosa que fa «més senzill incloure en els pressupostos la partida necessària per a garantir el seu manteniment», assenyala Fortuny, que s'ha mostrat satisfeta pel treball conjunt dels últims anys de totes les administracions catalanes per a finançar les obres.