Foto d'una mà amb una canya de pescar

Tragèdia al riu Jerte, a Càceres: una nena de 9 anys morta i el seu oncle ferit greu

La canya de pescar va impactar contra els cables de la línia elèctrica produint una descàrrega

La localitat extremenya de Galisteo està de dol per la mort d'una nena de 9 anys aquest cap de setmana. La menor estava pescant amb el seu oncle, un home de 44 anys al riu Jerte. Un desgraciat accident va provocar la mort de la nena i va deixar l'home ferit de gravetat.

Els fets van passar dissabte a la tarda, quan la menor i el seu oncle estaven pescant al riu Jerte. Concretament, es trobaven al costat del pont del berenador del municipi de Galisteo, a la província de Càceres. Cap a les cinc de la tarda es va desencadenar la inesperada tragèdia.

L'home va llançar la canya de pescar i es va produir una descàrrega elèctrica que va electrocutar tant a ell com a la neboda. Creuen que la canya va tocar uns cables d'alta tensió, motiu pel qual es va produir la descàrrega. El succés ha provocat una gran commoció entre els veïns.

Així van passar els fets

La dona del pescador va aconseguir rescatar el ferit de l'aigua i portar-lo fins a la riba, però en anar a buscar la neboda ja havia desaparegut. La nena va aparèixer morta poc després, a prop d'on es van produir els fets. L'home va ser traslladat a l'hospital Virgen del Puerto de Plasencia, amb cremades greus.

Bombers de Plasència i de Càceres, juntament amb Protecció Civil, van formar el dispositiu de cerca de la menor. La van buscar per terra i pel riu, amb la col·laboració dels veïns de la zona. Va ser la mateixa alcaldessa la que va demanar ajuda per trobar la nena desapareguda.

El lloc es va omplir ràpidament d'ambulàncies, vehicles de la Creu Roja, agents de la Guàrdia Civil i fins i tot un helicòpter. Finalment, van trobar la menor desapareguda en una zona fangosa del riu. Lamentablement ja havia mort, i no van poder fer res per salvar-li la vida.

Foto d'una ambulància amb les portes obertes
Els serveis mèdics van intentar reanimar la menor, però no hi van poder fer res | CANVA

No és la primera vegada que passa

Les autoritats es van ocupar de comunicar la notícia als pares de la nena morta, que resideixen a Madrid i es van desplaçar fins a Galisteo. La policia va obrir una investigació per aclarir els fets, tot i que tot apunta a un desgraciat accident. De fet, no és la primera vegada que passa.

Fa uns anys, un home va morir de la mateixa manera a Ciudad Real mentre estava pescant al riu. Un jove de 28 anys també va morir al tocar la canya amb un cable de la línia elèctrica a Villar del Rey, al riu Zapatón. En aquest cas, la tragèdia s'ha cobrat la vida d'una menor.

La canya de pescar va quedar suspesa a la llera del riu sobre uns matolls, on encara estava hores després. Operaris d'Iberdrola van estar treballant per pujar els cables i evitar una nova tragèdia. Les feines es van prolongar per la dificultat a l'hora d'accedir als cables.

Foto de la Policia Nacional en una llanxa
Veïns de la localitat van ajudar a cercar la nena | Policía Nacional

Zona poc freqüentada per pescadors

L'oncle de la menor va ser ingressat a la unitat de cremats de l'Hospìtal La Paz de Madrid, on segueix en estat greu. Segons les primeres investigacions, dissabte a la tarda es va ficar a l'aigua amb la neboda. En llançar la canya va tocar contra els cables elèctrics que estaven damunt del seu cap.

Així es va desfermar la descàrrega elèctrica que es va potenciar per l'acció de l'aigua, ja que és un conductor natural de l'electricitat. Els efectius d'emergència creuen que va calcular malament o simplement no va veure els cables. La descàrrega va afectar tant l'home com la menor, i aquesta es va emportar la pitjor part.

El lloc és una zona d'esbarjo amb una guingueta i un berenador, encara que no sol ser freqüentat pels pescadors. Solen anar-hi parelles i famílies a passar la tarda, i algú hi posa la canya per entretenir-se. La localitat de Galisteo es troba profundament sacsejada per la lamentable tragèdia.

▶️ Vídeo del dia

No han suspès les festes

De fet, el poble es troba aquests dies celebrant les festes locals entre concerts i correbous. Tot i la desgràcia es van mantenir els actes programats, la qual cosa va indignar molts veïns que van fer sentir les seves queixes per xarxes socials. Van demanar la suspensió immediata de les celebracions.

L'alcaldessa de Galisteo, María Toscano, va defensar a través de les xarxes socials la seva postura de mantenir les festes. També va aprofitar per agrair als veïns la seva col·laboració en la recerca de la menor. Els veïns comparteixen el seu dolor per uns fets del tot inusuals a la petita localitat.