Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una parella revisa uns papers, i al cercle, el logotip d'Hisenda

Les transferències en què Hisenda acaba de posar els ulls: multes preparades

L'Agència Tributària posa la lupa en les operacions que superen certs límits de diners i has d'estar alerta

Hisenda inspecciona de manera detallada els moviments financers dels ciutadans. El frau fiscal està fortament castigat, per la qual cosa tots els contribuents han de complir les seves obligacions tributàries respectives. La declaració de la Renda és el tràmit per antonomàsia per rendir comptes amb l'Agència Tributària i liquidar els impostos.

Com dèiem, el fisc revisa les operacions que puguin incórrer en delictes i imposa un control exhaustiu perquè tothom pagui allò que li correspon. Així mateix, les transaccions en efectiu també estan vigilades i pagar més de 1.000 euros en metàl·lic és sancionable. Més del mateix passa amb els moviments bancaris entre familiars, ja que poden aixecar sospites.

Aquesta última qüestió és important, i la legislació és contundent. La Llei 10/2010 recull que hi ha un límit de 10.000 euros per fer operacions bancàries sense haver-se de justificar o declarar.

Tot i això, Hisenda posa especial atenció en les transferències entre parents per si hi ha evasions fiscals a través de donacions encobertes. El límit en aquests casos baixa als 6.000 euros.

Si les transaccions superen aquests 6.000 euros, l'Agència Tributària pot demanar informació sobre l'origen i el motiu de la transferència. Els bancs tenen l'obligació d'informar Hisenda de qualsevol operació que pugui semblar sospitosa a partir dels 3.000 euros. Dit això, l'impost sobre successions i donacions varia en funció de cada comunitat autònoma, ja que cadascuna té la seva base impositiva i/o bonificacions.

Sancions per transferències familiars

Per tant, les transferències bancàries a familiars no són qualsevol cosa per a l'erari públic. Hisenda pot aplicar sancions importants per no declarar aquestes transaccions de manera correcta, amb multes d'entre 600 i 150.000 euros. La quantia final dependrà dels diners no declarats i altres factors que consideri el fisc.

Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro
És important informar l'Agència Tributària per evitar problemes | Europa Press, Getty Images

Per evitar problemes, haureu d'emplenar el Model 651 d'Hisenda. És un document clau per evitar problemes i càstigs econòmics. D'aquesta manera, l'Agència Tributària estarà al corrent de tot i evitaràs possibles inspeccions.

Amb tot això, és important que, abans de fer qualsevol donació, conegueu els límits imposats per Hisenda. La intenció pot ser bona, però l'erari públic no ho sap i et pots ficar en un bon embolic. Lluitar contra el frau i l'evasió fiscal és un dels objectius prioritaris.