Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Autopista

Trànsit confirma un canvi substancial amb les matrícules dels cotxes

D'ara endavant, els cotxes que es registrin estrenaran nova matriculació

Arriba un canvi substancial amb les matrícules dels cotxes. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha avisat que, d'ara endavant, els automòbils que es registrin estrenaran nova lletra a les plaques. Sí, ha arribat el final de la matriculació amb la lletra 'L' i ja es poden observar els primers turismes amb la lletra M com a protagonista. Estava previst que l'arribada de la nova lletra passés durant el mes de setembre d'aquest 2022. Tot i això, pel que sembla, el canvi s'ha produït una mica més tard.

La matrícula ens permet conèixer la data de venda del vehicle

Les matrícules són el número d'identitat dels vehicles i també revelen una de les dades més significatives: l'antiguitat. A través de les lletres, és possible desxifrar l'any exacte en què un cotxe va ser registrat. A més a més, les matrícules són un indicador molt revelador dins del sector automobilístic. Els experts fan servir la combinació de quatre números i tres lletres per tenir un control de les vendes de turismes.

L'arribada d'una nova matrícula

Tot i que el canvi ha trigat a arribar, ja és aquí. La lletra M s'ha estrenat com a protagonista de les noves matrícules. Tanmateix, resultarà difícil acostumar-s'hi, ja que la lletra L es va implantar el setembre del 2019 i s'ha utilitzat fins fa escasses setmanes.

Tenint en compte el període de temps que ha estat en vigor, per al sector automobilístic això es tradueix en una reducció de les vendes produïdes durant els darrers tres anys. Els experts atribueixen la disminució d'aquestes les xifres al context socioeconòmic. Cal recordar que és el període que coincideix amb l'inici de la pandèmia de la Covid-19, a principis del 2020. Les conseqüències es van veure reflectides als comptes bancaris de moltes famílies.

Cotxes
Les matrícules serveixen per tenir un control de les vendes de cotxes. | GETTY IMAGES

També se li ha de sumar la problemàtica recent derivada de la guerra a Ucraïna. Contra tot pronòstic, la situació econòmica s'ha tornat encara més greu a causa de la inflació. Tampoc oblidem l'alta taxa d'atur, que es converteix en un altre dels motius pels quals els concessionaris s'han vist afectats.

La venda de cotxes

El model actual de matriculació va entrar en vigor el mes de setembre de l'any 2000. Si repassem els canvis de lletres des del començament, es pot observar com el període de temps és més o menys el mateix per a cadascuna, aproximadament de dos anys.

Entre totes, destaca la tongada de matrícules amb la lletra H. És l'única que comprèn un període de temps notablement superior a la resta. Les matrícules des de l'HBB fins a l'HZZ, es van atorgar durant quatre anys, concretament del desembre del 2010 al novembre del 2014. Supera fins i tot la lletra 'L', que ha estat en vigor durant tres anys.

Fa aproximadament dos mesos es va estrenar una nova lletra, que comprendrà les matrícules des de la MBB fins a la MZZ. Tenint en compte el període de temps mitjà, el pròxim canvi es pot predir per a finals del 2024 o principis del 2025. No obstant això, es tracta d'una data difícil de marcar, ja que les vendes dels automòbils van directament vinculades al context socioeconòmic del país.

Els cotxes elèctrics

La situació mediambiental ha esdevingut un dels factors que més influeixen en la venda de cotxes. Les noves mesures per garantir la sostenibilitat ha obligat els usuaris de les carreteres a optar per un vehicle nou per circular per determinades vies definides com a «zones de baixes emissions». Això ja passa a ciutats com ara  Madrid o Barcelona. A causa de les restriccions per reduir la contaminació, molts conductors han vist la necessitat de canviar el seu cotxe per un de nou.