El Centre de Fauna de Vallcalent (Segrià) ha traslladat aquest dimarts al zoo d'Aachen (Alemanya) l'últim poll de trencalòs nascut aquesta temporada en captivitat dins del Programa Europeu per a la Conservació d'Espècies Amenaçades del Trencalòs (EEP- European Endangered Species Programme), coordinat per la Vulture Conservation Foundation.
El poll va néixer al centre de Fauna de Torreferrussa el 18 de febrer, amb una genètica privilegiada. El seu pare prevenia del Pirineu, de manera que aportava una variabilitat genètica molt apreciada al projecte. Per això, es va traslladar a Vallcalent el 25 de febrer, atès que els seus progenitors de Torreferrusa no tenien gaire experiència en la cria de polls.
L'equip tècnic va decidir el canvi per assegurar l'èxit del seu desenvolupament. D'aquesta manera, el poll va ser adoptat per una de les tres parelles reproductores existents a Vallcalent. Un cop a Alemanya, l'exemplar s'incorporarà a l'estoc reproductor dins del Programa Europeu de Conservació d'Espècies Amenaçades del Trencalòs.
Preservar una espècie amenaçada
El Programa Europeu per a la Conservació d'Espècies Amenaçades del Trencalòs (EEP-European Endangered Species Programme), coordinat per la Vulture Conservation Foundation, ha permès reintroduir exemplars d'aquesta espècie en perill d'extinció a indrets d'Europa on s'havia pràcticament extingit, com ara els Alps, el Massís Central, el Baix Maestrat i la serra de Cazorla.
Els centres de fauna de la Generalitat participen en el programa de cria en captivitat del trencalòs a partir de la signatura d'un conveni amb la Vulture Conservation Foundation el 2003. Els primers trencalossos van arribar als Centres de Fauna de Torreferrusa i Vallcalent el 2006 i 2005, respectivament. Durant la temporada de cria del 2019 quatre parelles (una a Torreferrusa i tres a Vallcalent) de les sis existents han arribat a pondre 12 ous. D'aquests, n'han eclosionat cinc. A banda del poll que ara ha estat traslladat, els altres quatre polls van néixer a Vallcalent, i han estat alliberats en diversos projectes de reintroducció on la fundació col·labora.
Concretament, un va ser alliberat el juny al Parc Natural de Tinença, en el marc del projecte Maestrat, un altre al maig a Grands Causses (França) en el marc del projecte LIFE GypConnect, un altre el juny al Parc Natural de les Serres de Cazorla, Segura i Les Villes, i un altre al maig al Parc Natural de Castril, ambdós últims dins el marc del projecte Andalús.