L'Ajuntament de Reus encarregarà els estudis previs al trasllat de la Facultat de Medicina de la URV. El consistori traurà a concurs públic demà els informes que han de servir de base per redactar el projecte de les obres del nou edifici. Un trasllat que no té calendari i que seguirà pendent de trobar el finançament necessari.
Aquest dimarts s'ha anunciat aquest primer pas previ i necessari per encarrilar el trasllat de la facultat, que deixarà les instal·lacions de la plaça de la Patacada. El seu destí, quan es tiri endavant el projecte, serà un nou edifici que es construirà darrere de l'actual Campus Bellissens de la URV. El canvi ha de servir per modernitzar les instal·lacions i la relació dels estudis i els projectes de recerca amb l'Hospital Sant Joan.
Des de la zona on es vol aixecar el futur edifici, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha anunciat que «encarregarem els estudis previs per a la construcció d'una nova Facultat de Medicina i Ciències de la Salut». Aquest encàrrec sortirà a concurs públic demà amb un pressupost de 21.400 euros que assumirà íntegrament l'Ajuntament i un termini d'execució de tres mesos.
Han de ser la base dels documents tècnics que s'hauran d'encarregar quan es vulgui aixecar el nou edifici. La rectora de la URV, Maria José Figueras, ha agraït la implicació de l'Ajuntament per cobrir les mancances actuals de la facultat. «Està situada al centre de Reus i és el segon edifici més antic que té la nostra institució», ha recordat.
S'obre la porta a buscar finançament per al trasllat de Medicina
«Que comencem l'avantprojecte que farà que puguem traslladar-la a aquest campus és molt important per la universitat», ha declarat. L'anunci fet avui la rectora l'interpreta com «el tret de sortida per poder tirar endavant, si no tens projecte no pots demanar cap ajut ni subvenció». «Ara tindrem un avantprojecte que ens permetrà alerta dels fons Next Generation o dels FEDER» —provinents de la Unió Europea—.
Figueras no ha volgut parlar de calendari pel que fa al futur trasllat. Tot i això, preguntada per la premsa, ha apuntat que «ens agradaria, sent realistes, que a cinc anys vista almenys puguem veure l'obra començada». Perquè això sigui així, ha subratllat, caldrà trobar el finançament necessari per redactar el projecte executiu i per fer les obres.
La rectora ha insistit que l'anunci fet avui és molt positiu perquè permetrà precisament engegar la cerca de finançament. Sigui quan sigui, des del consistori reusenc es preveu implicar-se també en el projecte d'obres del nou edifici al Campus Bellissens. Un altre agent que s'hi implicaria seria la Generalitat de Catalunya.
La rectora de la URV recorda que els pressupostos catalans estan congelats des del 2017. «Ara tots tenim una gran esperança amb l'aprovació dels pressupostos», admet. Reconeix, també, que no és l'única reivindicació de pressupost per part de la universitat del sud de Catalunya.
El trasllat ha de servir per impulsar la docència i la recerca
«La unió del nostre territori ens fa forts a l'hora de fer sol·licituds», ha destacat. Ha apuntat, també, que «hi ha moltes necessitats». De cara a la conselleria la URV prioritza la renovació del personal docent; «evidentment sense oblidar que l'edifici és una necessitat», ha matisat.
El degà de la facultat, el doctor Antoni Castro, subratlla l'impuls que el futur trasllat pot suposar per la docència, però també per tota la branca de recerca biomèdica. «Aquesta facultat ubicada aquí ens donarà un nou vehicle per poder fer la feina més ben feta», assegura.
«Permetrà que clínics i investigadors bàsics, que ara estem allunyats, puguin fer més sinergia», posa d'exemple. «Necessitem unes noves instal·lacions per donar cabuda a aquells instruments que són importants per la docència i per la recerca», ha resumit. També es veu com una oportunitat per donar un nou impuls a l'àmbit de la recerca.
«Necessitem retenir el talent i ser atractius perquè la gent vulgui venir a fer recerca aquí», ha afegit. Un reclam similar al que es vol fer servir de cara al món privat. Es busca, per exemple, «que la indústria farmacèutica també vulgui col·laborar amb nosaltres en els seus propis projectes».
Un actiu per la zona sud de Reus
Tal com ha recordat l'alcalde, es tracta d'una actuació més en el marc del conveni per al desenvolupament del Campus Bellissens i la consolidació de la universitat a la ciutat. En clau municipal també es veu com una manera de «potenciar la dinamització de la zona sud de Reus».
«Guanyarà encara més amb els equipaments que s'hi ubicaran», ha afirmat en referència directa al futur Baixador de Bellissens. En la mateixa línia ho veu la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó. Ha recordat que el trasllat de la Facultat de Medicina és una reivindicació històrica «no només de la universitat, sinó també de la mateixa ciutat de Reus».
També s'ha referit als barris del sud de la ciutat com a beneficiaris d'aquest futur trasllat. «Servirà per dinamitzar barris com el de Sant Josep Obrer, Mas Abelló, Mas Pellicer o Mas Iglesias», ha repassat. «És un primer pas molt important i molt estratègic», ha sentenciat.