El baixador de Bellissens de Reus estarà operatiu l'any 2025. Amb aquesta data al calendari s'ha signat un conveni entre l'Ajuntament i Adif. El document s'ha aprovat recentment per part de l'empresa estatal, el consistori farà el mateix aquest divendres al plenari municipal i el Ministeri d'Hisenda li donarà, llavors, el vistiplau definitiu.
Tal com ha detallat la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, «el conveni posa negre sobre blanc els compromisos i les obligacions de l'Ajuntament i d'Adif». Quedarà establert el pressupost del projecte, de 10,73 milions d'euros en total. La redacció dels projectes ja s'ha licitat i els càlculs aproximats fets pel govern local situen l'inici de les obres l'any 2023.
La construcció del baixador de Bellissens es divideix en dos projectes. L'estació en si per una banda, que anirà a càrrec d'Adif, i el pas subterrani que connectarà Mas Iglesias amb la zona del campus universitari i l'Hospital. Aquesta segona obra l'assumirà l'Ajuntament de Reus.
En concret assumirà el finançament del projecte de construcció i de l'execució i direcció de les obres. També anirà a càrrec de Reus el manteniment tant del pas de ciutat com de la plaça que es construirà davant del baixador. Aquesta distribució suposarà, per a l'Ajuntament, prop de dos milions d'euros.
Hi haurà una inversió municipal de 120.503,90 euros entre enguany i el 2023 per a la redacció del projecte. Pel que fa a la seva construcció, suposarà un pressupost d'1,8 milions d'euros entre 2023 i 2025. La resta, és a dir, el baixador en si, l'assumirà l'Estat.
En primer lloc destinarà 345.648,60 euros per redactar el projecte de l'estació entre 2021 i 2023. Pel que fa al cost de les obres de construcció es calculen en 8,47 milions d'euros que s'aportaran entre 2023 i 2025. Serà Adif qui liciti tots els contractes, tant els que finançarà l'empresa com els que finançarà l'Ajuntament.
Un «projecte de ciutat» per al futur
Durant l'anunci d'aquest conveni s'ha repetit què és el que fa de l'estació de Bellissens un projecte necessari per Reus. L'alcalde, Carles Pellicer, el considera «un projecte de ciutat, estratègic». Ha recordat que «aquesta estació ve de lluny, d'altres mandats, d'abans que jo fos alcalde».
També Noemí Llauradó, vicealcaldessa, l'ha definit com una infraestructura «estratègica per al creixement, la mobilitat i el desenvolupament de l'activitat econòmica». Ha recordat que precisament aquesta futura estació és un dels extrems de la gran reforma prevista per aquesta part del sud de la ciutat.
L'estació de Bellissens forma part del paquet d'infraestructures que el govern municipal ha treballat juntament amb el principal partit de l'oposició local, el PSC. A través del grup municipal, i especialment de la diputada Sandra Guaita, govern i socialistes han portat la reivindicació del baixador a Madrid.
Andreu Martín, portaveu reusenc del PSC, ha afirmat que estan «molt satisfets que la nostra aportació s'estigui materialitzant en aquest conveni». L'estació de Bellissens, assegura, «és l'evidència que amb el consens, amb un treball de compromís i col·laboració es pot arribar més lluny i més ràpidament».