Imatge de l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, en roda de premsa

Valls: ajornades sine die les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela

La crisi sanitària ha marcat fortament la preparació de les festes i, finalment, la comissió organitzadora, la Fundació de les Festes Decennals i l’Ajuntament han optat per posposar-les sense data prefixada

Valls  ha decidit ajornar, sine die, les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. Aquesta decisió  s’ha pres durant la reunió que ha tingut lloc, avui dissabte 1 d’agost a la sala d’actes del convent del Carme, amb els membres de la Taula de Coordinació de les Festes, la Fundació de les Festes Decennals i els diversos representants dels  grups polítics del plenari municipal.

La  incertesa en l’evolució de la pandèmia i la manca de garanties per a poder desenvolupar els grans actes multitudinaris  que caracteritzen l’esdeveniment que s’organitza a la capital de l’Alt Camp cada 10 anys han fet posposar la cita sense data prefixada. Així, tot i que des de 1791  les Festes Decennals se celebren tradicionalment els anys acabats en 1, les properes seran totalment anòmales pel que fa a la xifra numèrica, tot i que en d’altres moments de la història existeixen antecedents que han fet canviar  les dates  habituals de la celebració, ja sigui per causes bèl·liques, per efemèrides o per epidèmies.

Canvis sense alterar la seqüència ritual

A cinc mesos  vista de l’inici de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, l'ajornament en la celebració suposa un  contratemps important per a diversos sectors de la ciutat, ja que molts dels preparatius es troben en un estat molt avançat per part de l’organització, de l’administració i també a nivell particular. No obstant això, la coincidència de dies en la setmana de la celebració entre les dates antigues i les noves pot fer que el trasllat dels actes i de la  seqüència ritual sigui més fàcil.

Així, les Decennals de l’any 2021 haurien tingut lloc entre el divendres 29 de gener i el diumenge 7 de febrer, sumant un total de deu jornades festives.

Una festa amb 3 milions d’euros de pressupost

Per altra banda, la Fundació de les Festes Decennals ja té més d’1.000.000 d’euros estalviat per a la celebració. De fet, des de l’any 2012, el govern municipal ha destinat del seu pressupost una partida de 100.000 euros com a aportació anual. Alhora, l’esdeveniment també compta amb diverses subvencions de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura, la Diputació de Tarragona i els patrocinadors privats i, en aquest sentit, el pressupost de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2011 va rondar els 3.000.000 d’euros, una xifra que serà igualada en la pròxima edició.