Les treballadores embarassades dels hospitals tarragonins gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS) —el Joan XXIII de Tarragona i el Verge de la Cinta de Tortosa— denuncien que treballen exposades a massa riscos i no poden més. L'equació és clara: la seva mútua ha d'avaluar els possibles riscs que se'n deriven de la feina per a la mare i el fill, i determinar quan ha d'aturar-se i adherir-se a la coneguda com a «baixa per embaràs» fins que la treballadora doni a llum. A la pràctica, denuncien, no està sent així «des de fa gairebé dos anys», segons han explicat en declaracions a TarragonaDigital.com.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Algunes treballadores afectades afirmen que treballen «en situacions de risc» fins als 7 mesos i mig de gestació —30 setmanes d'embaràs—, mentre que les recomanacions és que aquesta aturada arribi dos mesos abans, al cap de 22 setmanes de gestació. «La mútua ens ho ha anat endarrerint de forma progressiva i és ja insostenible», denuncien. La branca sanitària del sindicat CGT ha volgut abraçar la causa i es manifestarà el pròxim dilluns, 8 de juliol, a les 11.00 hores davant la mútua 'Mc Mutual'.
El risc per a les sanitàries embarassades: radiacions, manca de descans, medicacions perilloses...
«La normativa emplaça a reubicar les treballadores embarassades en llocs exempts de risc», recorden fonts sindicals properes al cas. Aquests riscs poden prendre múltiples formes, avisen: les radiacions, el desgast dels torns nocturns, l'incompliment del descans obligatori cada dues hores, el risc biològic que es deriva de l'exposició constant, les altes temperatures, les medicacions o patologies que poden esdevenir perilloses, les reaccions agressives —voluntàries o no— d'alguns pacients... «És inadmissible», valoren fonts de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. «Realment sentim que estem massa exposades, massa desprotegides», reconeixen.
Amb la protesta sindical de dilluns, la reclamació central serà tornar a fixar l'aturada laboral de les sanitàries embarassades a les 22 setmanes, tal com es feia abans, i no allargar la seva etapa laboral aquestes vuit setmanes més que ara denuncien aguantar. «Voler forçar el calendari és perillós per a elles i per als nadons», recorda una de les fonts consultades per aquest mitjà. «No és admissible que en moltes empreses privades hi hagi un conveni molt més adeqüat, com el de les treballadores d'alguna cadena de supermercats, mentre que en el sector públic les regles del joc siguin així d'injustes», lamenten.