Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
UCI Hospital Reus

L’estiu amenaça la sanitat pública de Tarragona i l’Ebre: més demanda assistencial; menys llits i serveis

Segons fonts oficials, gairebé un 10% dels llits hospitalaris de la demarcació es tancaran | Els sindicats, molt preocupats

UCI Hospital Reus
Una infermera es prepara al passadís de la unitat de cures intensives de l'hospital Sant Joan de Reus  | Àngel Ullate

La sanitat pública del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, entesa com els centres d’atenció primària i hospitalària del territori,  afronten un nou estiu amb l’amenaça anual de la manca de personal i la saturació de feina  fins ben entrat el mes de setembre. «És un tema recurrent cada any: anem sota límits i no donem l'abast per atendre a tots els pacients que ho necessiten», ha avançat un treballador sanitari de la regió en declaracions a TarragonaDigital.com.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L’arribada de l’estiu es tradueix en una equació clara a la demarcació: més visitants, més habitants, més demanda d’assistència sanitària. I ho fa en paral·lel, però, a una altra realitat: menys recursos humans, menys serveis, menys llits disponibles. «La lògica diu que  quan la població augmenta els serveis també ho han de fer, però passa justament el contrari», lamenten fonts sindicals d’aquest sector. «La gent no fa vacances de posar-se malalt i nosaltres som un servei públic!», reclamen.

Durant l'estiu, la regió sanitària de Tarragona registra un augment de la demanda assistencial d'entre el 30 i el 55%

El Departament de Salut confirma la tesi que  la regió de Tarragona i l’Ebre es desborda amb l’arribada dels mesos de calor en detriment de l’àrea metropolitana de Barcelona, que es buida de forma clara. L’estiu passat, la demanda d’assistència primària (els coneguts com a CAP’s) es va disparar un 55% al Camp de Tarragona i més d’un 42% a les Terres de l’Ebre respecte a la mitjana de la resta de l’any.

Una entrada de l'hospital Joan XXIII de Tarragona, en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital.com

En el cas dels hospitals de la regió, la dinàmica també és la mateixa i les atencions creixen gairebé un 30% de cop.  Són les dades oficials de la Generalitat. «Ens trobem amb pics d'atenció sanitària molt alts on molts pacients vénen de cop i nosaltres no tenim ni personal ni espai físic per atendre les seves necessitats en condicions i amb rapidesa», es queixen.  «Això fa que els nostres serveis se saturin any rere any quan arriba l'estiu», insisteixen.

El Departament de Salut anuncia reforços a la demarcació amb 120 sanitaris addicionals fins al setembre

El sud de Catalunya és una de les zones del país que més pateixen aquest desequilibri quan arriba l’estiu, i és per això que el Departament de Salut ha previst una sèrie de reforços per pal·liar la crisi. Entre el juny i el setembre, el govern català incorporarà al Camp de Tarragona 98 professionals d’assistència primària i 11 per als hospitals. En el cas de les Terres de l’Ebre, són 11 professionals primaris i dos hospitalaris.

Cadascun d’aquests reforços, però,  té un contracte d’un mes de durada i de 36 hores laborals a la setmana. Segons alguns sindicats sanitaris de la regió, no es tracta de reforços sinó de substitucions encobertes. «Necessitem reforços que ens donin un cop de mà i complementin la nostra feina habitual, evidentment, però estem parlant que s'incorpora a gent de forma provisional per cobrir les nostres vacances: això no són reforços!», lamenten des del sindicat CGT d'un dels hospitals més concorreguts de la demarcació.

«No tenim personal per fer front a cap imprevist durant l'estiu!», protesta un treballador sanitari

Imatge d'arxiu d'una marxa recent en defensa de la sanitat pública a Tarragona | Redacció

La polèmica principal, però, és com afecta aquesta reducció de serveis i de personal disponible en la capacitat final dels hospitals: el nombre de llits que s’han de tancar i que originen sovint situacions de col·lapse i saturació. Segons fonts oficials, gairebé un 10% dels llits hospitalaris de la demarcació romandran tancats aquest estiu,  en la línia de la mitjana de tot Catalunya.

Concretament, és el tancament forçat d’un 9’7% dels llits del Camp de Tarragona i un 7’1% dels de les Terres de l’Ebre. «I això en els mesos de més necessitat i de més afluència de visitants, no té cap mena de sentit», rebla un altre sanitari de la zona. «Tancar aquests llits és una manera d'estalviar diners que precaritza el servei: davant el dubte d'ampliar els recursos humans per arribar a tot arreu o empobrir l'atenció per salvar-la amb el mínim possible, sempre s'opta pel segon camí», etziba, molt crític.

Segons fonts oficials, gairebé un 10% dels llits hospitalaris de la demarcació de Tarragona es tancaran aquest estiu

Hospital Sant Pau i Santa Tecla.
Imatge de la façana de l'hospital de Santa Tecla de Tarragona. | Àngel Ullate

El Departament de Salut matisa que els serveis d’urgència dels hospitals, com ara les intervencions amb ingressos o d’alta complexitat, estan garantits  per als pròxims mesos. També s’ampliarà la cobertura sanitària costanera amb més de 20 noves unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en funcionament arreu del país, la majoria dels quals a l’àrea metropolitana de Tarragona.

Tot i que les mesures de Salut són superiors a les preses en els anys anteriors, alguns sindicats consideren que no és més que posar 'tirites' a un mal endèmic  en lloc d'atacar l'arrel dels dèficits que denuncien. «La base de tot és una manca de planificació, de previsió i de personal», consideren. «Ens preocupa molt saber que només podem ser eficients en dies tranquils on l'exigència de demanda no ens desbordi, perquè —toquem fusta—  si haguéssim d'afrontar un greu imprevist durant l'estiu, no tindríem personal per assumir-ho»,  alerten. Un any més, el gruix de la sanitat pública del territori torna a veure l'estiu com a sinònim d'amenaça al seu lloc de feina.

També et pot interessar