Treballadors de les autopistes protesten contra Abertis i reclamen un ERO «digne»

Els empleats alerten d'una plantilla «molt envellida» i demanen reestructuracions dins el grup

Treballadors de les autopistes s'han concentrat aquest dimarts al matí davant les oficines d'Abertis a Barcelona per reclamar un ERO «digne». Els empleats de l'empresa concessionària d'autopistes consideren que l'empresa «hauria de fer» més, davant una plantilla «molt envellida», i reclamen millors condicions socio-econòmiques en l'expedient i plans específics per edats.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així mateix, demanen «responsabilitat social», amb convenis d'acompanyament a la Seguretat Social per a majors de 50 anys; reestructuracions i recol·locacions dins el grup empresarial, amb possibilitats d'intercanvis i adhesió voluntària a l'ERO des de departaments subrogables, i un compromís de recontractació prioritària si l'empresa beneficiària de nous models d'explotació.

L'empresa deixa els treballadors en una situació «molt complicada»

«Estem perplexos per les condicions de l'ERO d'extinció, perquè creiem que haurien de ser superiors», ha afirmat el coordinador d'Invicat, Jordi Claramunt. El representant dels treballadors ha recordat que una gran part de la plantilla supera els 25 anys d'antiguitat a l'empresa i ha afirmat que el 85% dels treballadors tenen més de 45 anys. En aquest sentit, ha assegurat que l'empresa els deixa en una situació «molt complicada», amb una inserció laboral «impossible» en un mercat «devastat» per la Covid-19. Per aquest motiu, el representant dels treballadors ha reclamat una millora de les condicions de l'ERO.

Així mateix, Claramunt ha criticat la feina de Comissions Obreres (CCOO), el sindicat majoritari, que ha acceptat les condicions plantejades per l'empresa. El coordinador d'Invicat ha assegurat que més del 51% de la plantilla rebutja aquest acord i ha recordat que celebraran un assemblea el pròxim dijous per fer una revocació parcial del comitè d'empresa i substituir els representants de CCOO. 

Disputes internes entre els treballadors d'Invicat

Els treballadors d'Invicat han presentat a Inspecció de Treball la petició de revocació parcial del comitè d'empresa per substituir els representants de CCOO. Els promotors denuncien la gestió de CCOO i lamenten que l'ERO preacordat coincidint amb la fi de la concessió de la C-32 i la C-33 es limiti a un acomiadament improcedent «pelat». Des de CCOO recorden que no existeixen les solucions «fàcils» i que la clàusula social del conveni era vigent des de 2012. Creuen que el conflicte sindical sorgeix per la pròpia «frustració» de la plantilla davant la fi de la concessió.

A poc més de quatre mesos de l'aixecament dels peatges, les disputes internes dels treballadors marcaran la negociació final de l'expedient de regulació d'ocupació que Invicat presenta als empleats de les autopistes del Maresme (C-32) i del Vallès (C-33), que acaben la concessió el 31 d'agost.


Comentaris

envia el comentari