Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vaga de treballadors d'Idiada a Santa Oliva.

Els treballadors de Cacaolat comencen una vaga indefinida

La manca d’acord amb l’empresa pel calendari laboral de 2019 ha fet que s’aturi la producció de batuts

Unes quantes botelles de Cacaolat.
Unes quantes botelles de Cacaolat. | Cedida

 

Els treballadors de la planta de producció de Cacaolat arrenquen aquest dijous una vaga indefinida després que no s'hagi pogut arribar a cap acord amb la direcció de l'empresa pel calendari laboral de 2019

Els treballadors denuncien que l'empresa ha trencat «l'esperit» dels acords de 2017, quan es va implantar un quart torn a la planta a canvi d'alliberar els treballadors dels torns de caps de setmana dels mesos d'estiu i també del mes de desembre. 

L'any passat aquestes concessions ja no es van respectar per les necessitats de producció de l'empresa i pel 2019 la companyia vol aplicar el mateix. Els treballadors s'han plantat, després de mesos de negociació per intentar tornar als acords de 2017, i a partir de dijous quedarà aturada la producció de batuts.

Vaga indefinida de Cacaolat

L'origen del conflicte a la planta de producció de Cacaolat és en la negociació del conveni de 2017. Es va ficar la implantació d'un quart torna a la planta productiva i es va preveure també la possibilitat de crear un cinquè torn si les necessitats de producció de la companyia ho requerien. A canvi, però, es van pactar unes compensacions amb els treballadors.

Imatge d'arxiu d'un treballador de l'empresa de batuts Cacaolat
Imatge d'arxiu d'un treballador de l'empresa de batuts Cacaolat | Youtube

 

Segons aquell acord de 2017 paral·lel al conveni, els treballadors de la planta de producció, que són una seixantena,  es lliuraven dels torns rotatius dels caps de setmana dels mesos d'estius –de mitjans de juny a mitjans de setembre– i també dels cap de setmana del mes de desembre.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

L’incompliment del calendari laboral, la principal queixa

Durant la resta de l'any, la planta de producció seguiria funcionant a quatre torns i els caps de setmana amb torns de dotze hores. L'any següent, però, el calendari laboral ja va «trencar l'esperit de 2017» i es va aplicar el conveni sense tenir en compte l'acord compensatori de l'any anterior.

Els treballadors asseguren que hi havia un «pacte no escrit» segons el qual aquestes mesures es mantindrien durant tota la vigència del conveni. Després d'un any que van entendre que seria de transició, la plantilla ha topat novament amb la voluntat de la direcció de no compensar el quart torn amb l'alliberament d'alguns caps de setmana a l'any.

La vaga comença aquest dijous 3 de gener

És en aquest punt que els treballadors es planten i dijous a les sis del matí comencen una vaga indefinida amb l'objectiu d'obligar la direcció a flexibilitzar les seves pretensions. De fet, el comitè d'empresa ja havia registrat la convocatòria de vaga abans de Nadal, però fins aquest mateix dimecres s'ha intentat evitar, sense èxit, amb la mediació de la Inspecció de Treball.

Divendres està prevista una altra trobada entre les parts per intentar acostar posicions. Si no hi ha avenços, els treballadors plantejaran altre tipus de mobilitzacions a partir de la pròxima setmana. Els departaments d'Administració i Repartiment no estan afectats per la vaga perquè tenen calendaris laborals independents.