Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona programant un ordinador portàtil

Com treballar amb la intel·ligència artificial i mantenir la feina

10 consells perquè la nova onada tecnològica no ens agafi desprevinguts

ChatGPT i el seu exèrcit d'incomptables aplicacions venen a conquistar el món del treball i la realitat tal com l'hem coneguda fins ara.

Les dades parlen per si mateixes: un informe recentment elaborat per Goldman Sachs ha conclòs que 300 milions de llocs de treball, és a dir, 1 de cada 5, es veuran greument afectats pels avanços de la intel·ligència artificial (IA) generativa.

Davant de notícies així hem de ser previnguts, malgrat que ja s'han començat a veure algunes de les conseqüències industrials d'aquest fenomen.

Però, quina és la millor manera d'afrontar aquesta revolució?

Tot i que no comptem amb totes les respostes per abordar aquest fenomen singular, hem confeccionat deu consells amb l’objectiu que, a grans trets, cap aplicació d’IA pugui fer que el seu lloc de treball es vegi amenaçat:

1. Dissenyi un pla de formació per aconseguir noves habilitats

Els treballs que requereixen habilitats que la IA no pot igualar es tornen més valuosos a mesura que aquesta avança. Habilitats com el lideratge, la presa de decisions i la resolució de problemes, per exemple, són difícils d'automatitzar.

Busqui oportunitats per perfeccionar les seves habilitats en aquestes i altres àrees on la IA no pot competir.

2. Sigui una persona creativa

És el moment de pensar amb originalitat. Si bé la IA generativa pot generar contingut bàsic, té dificultats per produir contingut creatiu i innovador. Si el seu treball requereix creativitat, concentri's a desenvolupar la seva capacitat per idear solucions i conceptes innovadors.

Com més originalitat, menys amenaça de la IA.

3. Comuniqui's millor

La IA encara no ha dominat l'art de la comunicació i a vegades al·lucina o fica la pota amb el que produeix.

En lloc de concentrar-se en tasques que puguin automatitzar-se fàcilment, com l'escriptura d'informes rutinaris, centri's a desenvolupar habilitats de comunicació interpersonal, presentació i escriptura persuasiva.

4. Faci contactes

La IA pot ser molt útil per tasques específiques, però encara té dificultats per treballar de manera col·laborativa. Busqui oportunitats per treballar amb col·legues en projectes que requereixin habilitats que la IA no pot proporcionar.

5. Adapti's

Atès que la IA està en constant evolució és fonamental ser flexible. Mantingui una ment oberta a noves eines i maneres de treballar, i mantingui's al dia sobre les tendències de la indústria.

6. Prengui la iniciativa i descobreixi tot el que la IA pot (i no pot) fer per vostè

En lloc de veure la IA com una amenaça, aprengui a utilitzar-la com a arma. La IA pot ajudar-lo a fer tasques rutinàries de manera més eficient, i alliberar temps per concentrar-se en tasques que requereixen autèntiques habilitats humanes.

7. Visibilitzi el seu treball

El seu treball no podrà automatitzar-se tan fàcilment si és visible per als altres. Busqui maneres de donar-se a conèixer publicant articles, fent presentacions a conferències i establint contactes.

8. Especialitzi's

Si bé la IA pot ser molt útil per tasques rutinàries, encara té dificultats per adaptar-se a situacions noves i complexes. Busqui oportunitats per especialitzar-se en tasques pròpies del seu camp, sobretot aquelles que requereixin un coneixement profund i experiència.

Com més gran sigui la seva especialització, menor capacitat tindrà la IA de reemplaçar el seu treball. A més, podrà posicionar-se com a especialista a la seva àrea, augmentant el seu valor al mercat laboral.

9. Converteixi's en l'expert en IA en el seu camp de coneixement

Busqui oportunitats per desenvolupar habilitats a àrees relacionades amb la IA com la programació, l'anàlisi de dades i la ciberseguretat i relacioni-les amb el seu camp de coneixement.

També podria convertir-se en un AI prompter, que són els experts en intel·ligència artificial encarregats de donar les instruccions adequades als sistemes que utilitzen algoritmes d'aprenentatge automàtic per generar text i imatges. Aquest és un nou tipus d'ocupació altament demandada a múltiples sectors.

Això no només li permetrà treballar dins d’una indústria en creixement, també li proporcionarà habilitats amb gran valor al mercat laboral.

10. Identifiqui el que el distingeix i busqui oportunitats per treballar en equips multidisciplinaris

La IA pot ser molt útil per tasques específiques, però encara té dificultats per comprendre el context i les complexitats de les situacions del món real.

Ara és precisament el millor moment per actuar i anar avançant els seus coneixements i habilitats mentre que el món sencer continua processant tot el que impliquen aquests avenços.

Encara creu que la IA representa una amenaça o és més aviat una oportunitat per al món laboral?


 

Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.