Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Es trenca la gran barrera que havia de netejar els plàstics del Pacífic

El prototip portava poc temps instal·lat als Estats Units i fa 600 metres de llarg. Ara tornarà al port de San Francisco on va ser construït per redissenyar-lo i reparar-lo

Imatge de la barrera que havia de netejar de plàstics el Pacífic
Imatge de la barrera que havia de netejar de plàstics el Pacífic | Twitter

 

Greu contratemps en la lluita contra la contaminació del medi ambient. La gran barrera artificial que havia de netejar els plàstics de l’Oceà Pacífic s’ha trencat per la meitat i haurà de ser retirada del mar  els propers dies per tal de ser redissenyada i reparada. Així ho ha anunciat ‘The Ocean CleanUp’, la fundació impulsora del projecte i creada per Boyan Slat per la lluita contra la contaminació de les aigües del nostre planeta.

Aquest és el primer prototip a gran escala d’un sistema de neteja dels residus plàstics que hi ha als mars i oceans i que és conegut com a Wilson o System 001. La barrera fa prop de 600 metres de llarg i aquests propers dies serà retornada per a la seva reparació al port d’Alameda, a San Francisco (Estats Units), on va ser construïda fa prop de 4 mesos.

Un projecte ambiciós per frenar la greu contaminació

L’estructura Wilson havia de servir per recollir milions de tones de plàstics presents a l’Oceà Pacífic dels Estats Units. Inicialment, el projecte havia de desenvolupar-se a uns 300 quilòmetres de la Badia de Sant Francisco i, posteriorment, es traslladaria a uns 1.600 quilòmetres en direcció Hawaii, a una zona considerada com l’illa de plàstics més gran del món.

Malgrat que el prototip estava preparat per aguantar situacions meteorològiques extremes, com ara fortes tempestes o grans onades, els responsables del projecte van detectar en una inspecció el passat 29 de desembre un trencament en un tram de 18 metres, mentre que la resta de tubs flotants es mantenien units. Les primeres conclusions apunten a una fatiga dels materials amb què s’ha construït o a un defecte de fabricació.

Greu contratemps però la lluita continua

Els mateixos responsables de ‘The Ocean CleanUp’ han reconegut que aquest trencament és un greu contratemps en la lluita contra la contaminació dels mars i del medi ambient, però afirmen que, al llarg d’aquest mateix any, es podrà posar de nou en marxa el projecte en aquest punt marítim situat entre Califòrnia i Hawaii. Fins ara, la barrera ha aconseguit recollir prop de 2.000 quilos d’escombraries.

  • També et pot interessar: Acord europeu per prohibir definitivament els plàstics d’un sol ús