Els tres casos en què els nens no hauran d'anar a l'escola

Malgrat que l'assistència dels nens a l'escola fins als 16 anys és estrictament obligatòria, en el marc de la pandèmia hi haurà tres excepcions

Mans d'un nen dibuixant sobre un paper
Als pares espanyols els preocupa l'estat de salut dels seus fills per l'obligació d'anar a l'escola | PIXABAY

La tornada a l'escola dels més petits ja ha començat. El coronavirus ha marcat una nova realitat de què ningú se'n lliura. Fins i tot, l'educació es va veure afectada a l'inici de la pandèmia. Les classes presencials van haver de reinventar-se i acomodar-se en les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies perquè els alumnes poguessin continuar amb l'aprenentatge acadèmic de manera virtual.

En aquesta tessitura, sis mesos després que es paralitzés el curs escolar a les escoles, els nens tornen a les aules en un moment d'inseguretat en referència a la salut. La Covid-19 encara segueix present en la societat. De fet, els rebrots continuen creixent al país i els experts parlen de l'arribada d'una segona onada.

La por a un possible contagi dels menors en els centres escolars ha comportat que molts pares i mares es qüestionin si seria factible que els seus fills i filles tornessin al col·legi. Els progenitors estan preocupats davant les possibles mesures legals que es poguessin prendre contra ells si decideixen no portar els seus menors al centre escolar, almenys mentre no es pugui garantir la seguretat sanitària de cadascun d'ells.

El cert és que en tot centre educatiu s'han de seguir unes estrictes normes anticovid per a evitar la propagació del virus i possibles nous casos positius del virus. Des del Ministeri d'Educació s'ha determinat que el retorn a les classes presencials es realitzi de manera escalonada, seguint totes les mesures de seguretat com l'ús obligatori de les màscares en els menors majors de 6 anys, la distància de seguretat entre cada nen i l'ús de gels higienitzants per a desinfectar-se les mans.

Malgrat aquestes normes, hi ha molts pares reticents i amb por que els seus petits tornin a classe. Hi ha qui es mostren escèptics que a les aules es pugui controlar i mantenir en tot moment la distància de seguretat recomanada pel que prefereixen que els petits es quedin a casa i continuar amb una formació des de les seves llars.

Les excepcions

La Fiscalia reitera i recorda als progenitors a privar els fills i filles d'acudir al col·legi és un delicte i està penat amb fins a sis mesos de presó. L'escolaritat a Espanya és obligatòria fins als 16 anys. Tots els menors de 16 han d'assistir diàriament a les seves classes tret que es trobin malalts o per una altra mena de circumstàncies personals que els pares hauran de comunicar al centre.

En el nou curs s'afegeixen un parell d'excepcions més en què es valorarà si els alumnes han d'assistir o no a classe. Per exemple, quan pugui tenir lloc un possible cas de contagi en el centre, els responsables valoraran quina opció és l'òptima per a preservar la seguretat de tots els alumnes, docents, professionals del centre i les famílies dels escolaritzats en aquest.

D'altra banda, els menors de sis anys compten amb la peculiaritat d'estar exempts d'acudir al col·legi —a més d'aquells alumnes que els compleixen en primer de primària—. Paral·lelament, els nens amb patologies prèvies i els alumnes que tenen familiars amb patologies, encara que ells mateixos estiguin sans, també la llei els permetrà no acudir a classe.

No obstant això, els pares hauran d'informar els responsables del col·legi del menor quines són les circumstàncies familiars o personals per les quals el menor no assistirà al col·legi per a evitar les possibles represàlies contra els progenitors.


Comentaris

envia el comentari