Imatge d'arxiu de dos agents antidisturbis de la Policia Nacional, protegits amb casc i escut

El Ministeri de l'Interior envia uns 200 antidisturbis a Catalunya per reforçar la seguretat durant la Diada

La decisió contrasta amb la de l'any passat, quan el govern espanyol no va enviar agents a terres catalanes durant l'11 de setembre

El Ministeri de l'Interior ha ordenat l'enviament de cinc grups d'antidisturbis de la Policia Nacional a Catalunya amb motiu de la Diada, segons ha informat aquest dimecres el diari 'El Periódico'. Seran uns 200 agents, procedents de Madrid, València i Oviedo, els que reforçaran el dispositiu de seguretat de cara a la celebració de l'11 de setembre.

Aquesta decisió contrasta amb la que es va prendre l'any passat, quan el govern espanyol no va mobilitzar efectius de fora de Catalunya durant la Diada. En aquest sentit, enguany ha jugat un paper important el fet que la manifestació que organitza l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) tingui un centenar de focus per tot el territori, davant d'edificis de l'Estat, com delegacions d'Hisenda, de la Seguretat Social o el Banc d'Espanya, a la capital catalana.

Respecte a l'any 2018, quan es van desplaçar a terres catalanes uns 600 agents, la xifra d'efectius policials de fora de Catalunya s'ha reduït a aproximadament un terç. Tot i que cadascun dels grups està format per 50 policies, 'El Periódico' explica que el nombre total serà d'uns 200, perquè hi ha alguns agents de vacances o de baixa per diferents motius.

Coordinació amb els Mossos d'Esquadra

Els agents enviats a Catalunya se sumaran als dos grups de la UIP (Unitat d'Intervenció Policial) que la Policia Nacional té de manera permanent a Barcelona i donaran suport als Mossos d'Esquadra en les seves tasques de seguretat i vigilància durant la celebració de la Diada, que inclou més d'un centenar de concentracions arreu del territori.

La mobilització d'enguany, però, serà molt inferior a la d'altres anys, ja que la pandèmia de coronavirus ha reduït a un màxim de 48.000 els participants en les concentracions, segons va explicar l'ANC. En aquest sentit, tampoc hi assistirà cap representant del Govern, segons va anunciar ahir la portaveu Meritxell Budó, tot recordant que «encara estem en plena pandèmia».

Tot i que Budó no va demanar a l'ANC la suspensió de les mobilitzacions, va demanar «prudència» a la ciutadania que sí que assisteixi a les concentracions de la Diada i que eviti el «màxim» de contactes.