Malgrat que l'índex de morts per coronavirus respecte a la xifra de persones no és gaire alt, segueix sent un nombre considerable. Les persones més vulnerables per això segueixen sent les mateixes les quals hi havia en la primera onada de l'epidèmia. Però sí que hi ha una diferència respecte a llavors: segons els experts, les persones que moren per aquesta malaltia cada vegada són més joves.
En només un mes, la xifra de morts per coronavirus va augmentar en gairebé 1.000 persones. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, el 31 de juliol s'havien notificat 28.445 persones, mentre que per al 31 d'agost la xifra es va elevar a 29.024.
No és d'estranyar l'augment de morts per aquesta malaltia, ja que durant aquest mateix període de temps, la incidència de contagis per Covid-19, també va incrementar molt considerablement: a finals de juliol, hi havia 288.522 persones infectades, mentre que per a finals d'agost el nombre gairebé s'havia duplicat, amb un total de 462.858.
Les patologies prèvies, el més comú
Malgrat això, la gravetat dels pacients no ha canviat i una de les característiques fonamentals perquè una persona no pugui superar aquesta malaltia són les seves patologies prèvies.
Encara que es desconeixen moltes coses sobre aquest virus, els experts estan estudiant com es comporta la malaltia en els diferents perfils d'individus que estan ingressant a l'hospital i dels que ja han perdut la vida a causa de la Covid-19.
A Espanya, l'edat mitjana de morts per coronavirus és de 70 anys. No obstant això, les estadístiques han demostrat que ara comencen a incrementar-se les morts a partir dels 50 anys.
Generalment, i segons un estudi coordinat per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) el perfil amb més probabilitat de morir a causa de la Covid-19 és d'un home més gran de 70 anys que té alguna malaltia subjacent.
Les persones amb patologies previes tenen un risc més alt
«No tenim una proporció tan alta de pacients amb edat avançada i també és menor la proporció de pacients amb patologies, amb requeriment d'ingrés a l'UCI o amb ventilació mecànica i, conseqüentment, que la mortalitat és substancialment menor», ha explicat el doctor Juan Berenguer al mitjà 'Cope'.
Segons l'anàlisi estadística que s'ha publicat a la revista 'Clinical Microbiology and Infection', la mortalitat en els pacients d'aquest virus a Espanya és de 59,3% en pacients amb patologies respiratòries i del 54,9% en persones més grans de 80 anys.
Per la seva banda, les persones amb patologies prèvies tenen una taxa de mortalitat de coronavirus del 47,7%, mentre que aquells sotmesos a una ventilació mecànica tenen un 45,7% i els ingressats a l'UCI un 42,4%.
«Les característiques dels pacients ingressats tenen major pronòstic que en els passats mesos de març i abril, perquè són més joves. A més, coneixem alguns tractaments eficaços que estan aconseguint reduir la mortalitat, com són els corticoesteroides».
«Amb aquestes característiques es demostra ara que el pronòstic és que la mortalitat sigui menor que la que vam registrar a la primavera, però encara no ha arribat el mal temps i l'activitat comença a estar en ple rendiment. Per això s'haurà d'esperar per conèixer com evoluciona la malaltia», ha manifestat el portaveu de SEIMC.