Primer pla d'una mà sostenint diverses mascaretes a l'estació d'autobusos de Tarragona, a punt per repartir-les el 14 d'abril del 2020

Tres empreses catalanes, acusades d'escampar el coronavirus

La Fiscalia ha obert una investigació

La Fiscalia  està investigant tres empreses per mala gestió de residus sanitaris utilitzats amb malalts de coronavirus  a la província de Barcelona, un d'ells en un abocador a l'aire lliure. El fiscal delegat de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha explicat que es tracta de mascaretes utilitzades  i altres residus sanitaris de residències o hospitals, als que el servei de recollida «no ha donat el tracte necessari».

Les investigacions se centren en les empreses de gestió de residus que els van portar fins a l'abocador  per la forma que s'han transportat i abocat, i no contra els centres sanitaris ni residències. En aquesta mena de residus es preveu un tractament previ  abans de portar-los a l'abocador, i no es poden llençar en espais oberts per risc a causar un  focus de dispersió i propagació del virus.

El Seprona de la Guàrdia Civil  ha detectat «alguns casos en què s'ha abocat on s'havia de fer» i la Fiscalia estudia la possible comissió de delictes  contra els recursos naturals, el medi ambient i els drets dels treballadors que han estat en contacte amb els residus.

Temporal 'Glòria'

Per una altra banda, el fiscal preveu que les xifres de  denúncies anuals  pugin aquest 2020 a causa dels efectes del temporal 'Glòria', que ha «generat força conflictivitat» en assumptes com la restauració  de les lleres dels rius. A més, també ha destacat que «moltes entitats ecologistes estan denunciant aquests fets a la Fiscalia, quelcom que abans no passava». Actualment, el ministeri públic té obertes tres investigacions per delictes ambientals al riu Tordera, arran de les obres de reparació del temporal 'Glòria', i també al  riu Besòs.

Obres municipals

Finalment, Pelegrín ha explicat que la Fiscalia ha obert diverses investigacions, finalment arxivades, relacionades amb les mesures per a espècies protegides al fer obres municipals a Barcelona. «Confiem que, una vegada ha passat, han pres consciència de la problemàtica», ha dit en referència a l'Ajuntament de Barcelona, que va intervenir en unes obres on hi havia diverses aus protegides.