Tres empreses catalanes, acusades d'escampar el coronavirus

La Fiscalia ha obert una investigació

Primer pla d'una mà sostenint diverses mascaretes a l'estació d'autobusos de Tarragona, a punt per repartir-les el 14 d'abril del 2020
Hi ha tres casos oberts, un d'ells per abocar a l'aire lliure mascaretes i material sanitari utilitzat | ACN

La Fiscalia està investigant tres empreses per mala gestió de residus sanitaris utilitzats amb malalts de coronavirus a la província de Barcelona, un d'ells en un abocador a l'aire lliure. El fiscal delegat de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha explicat que es tracta de mascaretes utilitzades i altres residus sanitaris de residències o hospitals, als que el servei de recollida «no ha donat el tracte necessari».

Les investigacions se centren en les empreses de gestió de residus que els van portar fins a l'abocador per la forma que s'han transportat i abocat, i no contra els centres sanitaris ni residències. En aquesta mena de residus es preveu un tractament previ abans de portar-los a l'abocador, i no es poden llençar en espais oberts per risc a causar un focus de dispersió i propagació del virus.

El Seprona de la Guàrdia Civil ha detectat «alguns casos en què s'ha abocat on s'havia de fer» i la Fiscalia estudia la possible comissió de delictes contra els recursos naturals, el medi ambient i els drets dels treballadors que han estat en contacte amb els residus.

Temporal 'Glòria'

Per una altra banda, el fiscal preveu que les xifres de denúncies anuals pugin aquest 2020 a causa dels efectes del temporal 'Glòria', que ha «generat força conflictivitat» en assumptes com la restauració de les lleres dels rius. A més, també ha destacat que «moltes entitats ecologistes estan denunciant aquests fets a la Fiscalia, quelcom que abans no passava». Actualment, el ministeri públic té obertes tres investigacions per delictes ambientals al riu Tordera, arran de les obres de reparació del temporal 'Glòria', i també al riu Besòs.

Obres municipals

Finalment, Pelegrín ha explicat que la Fiscalia ha obert diverses investigacions, finalment arxivades, relacionades amb les mesures per a espècies protegides al fer obres municipals a Barcelona. «Confiem que, una vegada ha passat, han pres consciència de la problemàtica», ha dit en referència a l'Ajuntament de Barcelona, que va intervenir en unes obres on hi havia diverses aus protegides.


Comentaris

envia el comentari