Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les Tres Gràcies, d'estrena i reivindicació patrimonial

Suposen la inauguració oficiosa de la nova plaça de la Sang | La Reial Congregació segueix recollint motius de reivindicació

Imatge de les Tres Gràcies 2018 a Reus. | Laia Solanellas

 

Les Tres Gràcies és un dels actes de la Setmana Santa de Reus més emblemàtics. Compta, de fet, amb el reconeixement d'Element Festiu Patrimonial per part de la Generalitat de Catalunya, i per la seva particularitat, és un dels elements d'aquests dies que més orgull suposa per als reusencs que participen o que són assidus a les processons.

Si Divendres Sant comença amb el viacrucis, el punt culminant són les Tres Gràcies. Entremig, la processó de l'Agonia i les Set Paraules, a la Prioral de Sant Pere, completen el matí reusenc. La màxima càrrega emotiva per a la majoria dels participants i del públic de la Setmana Santa, sens dubte, és el retorn del Sant Crist a la Sang, girant-lo de cara als fidels perquè demanin les tres gràcies.

Imatge de les Tres Gràcies a Reus 2018 | Laia Solanellas

 

Any d'estrena per a la Congregació de la Sang

Enguany, a més, estan d'estrena, i és que la plaça de la Sang està immersa en una reforma urbanística; la primera fase que l'havia de deixar a punt per a Divendres Sant, i així ha estat. Aquest 2019 fa 112 anys que se celebren les Tres Gràcies, i el clavari major de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, Francesc Pardo, assegura que «les farem 100 i 200 anys més, només cal veure com està la plaça de la Sang cada any».

Si l'estrena de la plaça és un dels al·licients de la Setmana Santa de la Sang d'aquest 2019 —la reforma urbanística sembla que deixarà més espai per acollir-hi el públic—, l'estrena de l'escala reial del presbiteri n'és un altre. Batejada per l'arquebisbe a principis d'abril, és motiu d'orgull per la Sang, que ha decidit immortalitzar-ho. «Hem fet una estampa commemorativa de l'estrena de l'escala, per dir-ho així, i que només repartirem al final de la processó del Sant Enterrament», explica el clavari major.

Imatge de les Tres Gràcies a Reus2018 | Laia Solanellas

 

Reivindicació patrimonial de la Setmana Santa de Reus

Amb les Tres Gràcies com un dels bucs insígne per a la Reial Congregació, l'entitat segueix recollint motius per reivindicar-se. La Coronació d'enguany comptarà amb una nova corona, i l'acte en si ha rebut també la catalogació d'Element Festiu Patrimonial per part de la Generalitat. Tot plegat, explica Francesc Pardo, «és un motiu d'orgull i ens reforça com l'entitat degana i pal de paller de la Setmana Santa de Reus».

Des de la Sang es recorda que, aquests reconeixements que ostenten les Tres Gràcies i ara també la Coronació, permeten sentenciar que «tenim Setmana Santa per uns quants anys; també hi ajuden aquests reconeixements, perquè estableixen que tant la Generalitat com l'Ajuntament han de vetllar per conservar els actes».

Si des de la Sang s'erigeixen com el pal de paller de la Setmana Santa de Reus és perquè, per exemple, han permès garantir que surti un pas que, a priori, enguany tenia problemes. «Hi havia un pas, el de la Verge de l'Amargura, que no sabíem si podria sortir, i hem fet mans i mànigues i finalment sembla que podrà sortir a la processó del Sant Enterrament, que hem salvat aquesta pilota de partit».