Segons un estudi recent, i sobre el qual et parlarem en un futur, les infeccions nasals podrien accelerar la progressió de la malaltia d'Alzheimer. Però quines infeccions serien realment?
La malaltia de l'Alzheimer és un trastorn progressiu de la memòria que degenera el cervell. De fet, la prevalença augmenta fortament amb l'edat. En persones menors de 65 anys, la malaltia és rara, però en persones més grans de 85 anys, ja passa en 15 a 20%. És considerada com la malaltia més comuna que causa demència (deteriorament extens de les capacitats mentals).
Al voltant del 70-80% de totes les persones amb demència tenen la malaltia d'Alzheimer, algunes juntament amb altres malalties cerebrals (per exemple, trastorns cerebrovasculars).
[WhatsAppGroup]9[/WhatsAppGroup]
Coneixes totes les causes de la malaltia d'Alzheimer?
Se'n desconeix la causa-arrel de la malaltia de l'Alzheimer. És veritat que certs canvis microscòpics ocorren al cervell (per exemple, s'acumulen amiloide i proteïna tau aberrant), que fan malbé les vies nervioses i les cèl·lules cerebrals, debilitant així la memòria i el processament de la informació.
El dany generalment comença a les parts internes dels lòbuls temporals del cervell i s'estén més àmpliament a l'escorça cerebral al llarg dels anys. Així, en la majoria de casos, la malaltia de l'Alzheimer no és hereditària. Encara que no se sap la causa real, es coneixen diversos factors de risc que augmenten la probabilitat de desenvolupar aquesta malaltia.
L'Alzheimer sembla ser una mica més freqüent en dones que en homes, així com en aquells que tenen familiars que també pateixen d'aquesta malaltia. A més, molts factors de l'estil de vida augmenten el risc de desenvolupar l'Alzheimer.
Què diu la nova investigació sobre les infeccions nasals i l'increment del risc?
En els darrers anys, diversos estudis han trobat que, entre altres coses, la gingivitis i també les infeccions virals poden atacar les cèl·lules cerebrals i augmentar el risc de desenvolupar Alzheimer, que causa fins al 70% de tots els casos de demència.
Al febrer de 2022, una investigació realitzada a la Universitat de Griffith a Austràlia mostrava que els bacteris del nas també poden viatjar al cervell i començar una devastadora reacció en cadena que condueix a una malaltia greu. És per això que els científics ara volen advertir la gent.
El bacteri viatja al llarg dels nervis
Segons hem sabut, el bacteri Chlamydia, força comú, que causa diverses infeccions respiratòries, de vegades, aconsegueix propagar-se fins al cervell. Així mateix, en nous experiments, els investigadors van seguir la ruta del bacteri des de les membranes mucoses del nas fins darrere de les barreres protectores del cervell.
En experiments amb ratolins, els investigadors van poder observar, entre altres coses, com el bacteri C. pneumoniae podia viatjar des del nas al llarg de les fibres nervioses del nervi olfactiu fins a la part del cervell anomenada bobina olfactiva en només 72 hores.
Així, els bacteris de l'espiral olfactiva tenien accés sense obstacles a altres parts del cervell. I en només uns dies, el bacteri podria causar una gran destrucció.
Al laboratori, els investigadors van observar, també, com els grups deproteïnabeta-amiloide començaven a acumular-se entre les cèl·lules cerebrals després d'una infecció bacteriana. És a dir, es tracta d'una proteïna relacionada prèviament amb l'Alzheimer.
En aquest sentit, els experts adverteixen del risc de furgar-se el nas, i fins i tot de fer-se mal quan ho fem. Tot i que és cert que això en realitat és una recomanació curiosa, les investigacions seguiran el seu curs.