Foto d'una persona traient diners d'un caixer.

Abans de treure diners del caixer, pren nota dels 3 avisos que fa el Banc d'Espanya

Les recomanacions que el Banc d'Espanya ofereix als usuaris d'aquesta mena de màquines

El Banc d´Espanya ofereix una sèrie de recomanacions a tots els usuaris dels caixers bancaris. Cada cop són més les persones que recorren a aquests dispositius per a la retirada o ingrés de diners. Però, hi ha una sèrie de detalls que no hem de passar per alt cada cop que operem amb ells.

És normal que en algunes ocasions et sorgeixin temors, sobretot quan et passi alguna cosa a què no estiguis acostumat. Per això, han llançat aquests tres avisos perquè sàpigues com actuar en certes situacions.

Comissions per la retirada de diners

Sempre hi ha dubtes sobre les comissions que et poden cobrar en un banc per treure diners del caixer. És diferent segons l'entitat, però a tothom li resulta molt molest que li cobrin per aquesta operació. Solen tractar-se d'uns 2 o 3 euros la majoria de vegades.

Des del Banc d'Espanya s'encarreguen de confirmar que sí que tenen dret a exigir aquestes comissions. És el banc propietari del caixer qui s'ocupa de determinar-ne la quantitat. Això sí, s'ha de notificar-ne l'import al client abans que dugui a terme l'operació.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
Et poden cobrar comissió per retirar de diners | Getty Images

 

Què faig si se m'empassen la targeta?

Encara que no sigui el més comú, en el moment menys pensat el caixer se'ns pot empassar la targeta. Sabríem com reaccionar davant d'aquesta situació? Segur que més d'un es posaria de molt mal humor, com és lògic. Però això de ben poc ens servirà.

El Banc d'Espanya ens aconsella comunicar-ho a l'entitat corresponent i bloquejar la targeta sense abandonar el caixer. També seria convenient revisar posteriorment l'estat dels comptes per comprovar que no hi ha cap activitat fraudulenta. D'aquesta manera es descartaria que els delinqüents estiguessin darrere d'aquesta irregularitat.

Quan bloquegis la targeta hauràs de posar-te en contacte amb el teu banc perquè te'n facilitin una altra el més aviat possible. En cas contrari, no hi hauria la possibilitat de fer servir els caixers durant un bon temps.

 

Ens poden obligar a fer servir els caixers?

El Banc d'Espanya confirma que una entitat bancària no pot obligar els clients a utilitzar els caixers automàtics. Això sí, aclareixen que aquesta situació sol venir recollida a les condicions del contracte del compte. No s'ha de passar per alt que alguns bancs només presten servei a través dels caixers.

Una altra cosa ben diferent és el cas dels que sí que tinguin servei de caixa atès per gestors. En principi, haurien de prestar el servei també mitjançant aquest canal.

Cada cop hi ha menys caixers a Espanya

És cert que al nostre país cada cop hi ha menys oficines bancàries. Els responsables de les entitats aposten cada cop més pel servei de banca online, que ha suposat el tancament de milers de locals. Tot fa indicar que una manera d'esmorteir aquests tancaments seria amb l'ús dels caixers automàtics.

Caixer
És important saber quins són els avisos del Banc d'Espanya sobre els caixers | GETTY IMAGES

En realitat això seria el més lògic. A mitjans d'aquest any es comptabilitzaven a Espanya 46.500 caixers, que a simple vista poden semblar molts. No obstant això, no ho són tant si ho comparem amb les xifres del 2008, quan n'hi havia 15.000 més.

Els sis primers mesos del 2022 s'han suprimit unes 180 màquines al mes, segons les dades aportades pel Banc d'Espanya. On més es nota aquesta disminució de la xarxa de caixers és a la zona rural. A molts municipis s'han quedat sense accés a l'efectiu i els ciutadans necessiten recórrer diversos quilòmetres per retirar diners. S'estima que al voltant d'un milió i mig de persones no compten amb un caixer a la seva localitat de residència.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp