Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.

Si treus diners d'un caixer, has de saber que el banc té 4 secrets que no explica

Tingues en compte aquestes recomanacions quan treguis diners en efectiu

Els diners en efectiu segueixen més vius que mai, però quan treus efectiu del caixer pots acabar molt malament. Molta gent continua volent tenir els seus diners a la mà i, és precisament, d'això s'aprofiten els delinqüents. Per aquest motiu, el Banc d'Espanya ha decidit enviar una sèrie d'avisos sobre treure diners del caixer.

Els caixers automàtics continuen sent una de les eines més efectives per poder obtenir diners en efectiu. Tot i que són aparells molt usats pels clients, no tots els usuaris entenen bé com funcionen. En aquest sentit, des del Banc d'Espanya han enviat quatre advertiments concrets per ajudar tots els usuaris a aconseguir els seus diners sense preocupacions. Si tens dubtes sobre comissions o què fer si el caixer s'empassa la targeta, aquí tens les respostes.

Aquests són els 4 consells del Banc d'Espanya sobre treure diners del caixer

Quan fem servir una màquina de forma habitual, és normal que sorgeixin dubtes, fins i tot, si hi convivim diversos anys. El Banc d'Espanya ha explicat com resoldre algunes de les més habituals.

1. Es poden cobrar comissions?

Un dubte general que pot sorgir a la ment dels usuaris és si l'entitat pot cobrar comissions per fer servir el caixer. El Banc d'Espanya afirma que sí, que és possible que el banc propietari de la màquina pugui cobrar una comissió a l'entitat que ha emès una altra targeta.

Aquesta, per la seva banda, la pot assumir o cobrar-la a l'usuari. No obstant això, en el cas que cobrin aquestes comissions, sempre ha d'aparèixer un avís que indiqui aquesta informació, així com l'import corresponent.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
El Banc d'Espanya adverteix sobre els caixers i els bancs. | Getty Images

2. Treure diners sense fer servir la targeta

D'altra banda, un altre dubte freqüent és si es poden treure diners del caixer en cas de no disposar de la targeta física. En aquest cas, un altre cop, el Banc d'Espanya indica que sí que és possible. De fet, ara hi ha més les entitats on es poden treure diners en efectiu a través del mòbil, sense targeta, o a través d'un codi.

3. Què fer si el caixer es queda amb la targeta

Que el caixer s'empassi la targeta és una de les grans pors dels usuaris. Això és una cosa que pot passar tant per problemes tècnics com per raons de seguretat.

En el cas que succeeixi, el primer que cal fer és notificar-ho al banc corresponent. També cal bloquejar la targeta i no abandonar el caixer, ja que la pot expulsar. Així mateix, el Banc d'Espanya recomana revisar tots els moviments del compte per comprovar que no ha passat res estrany.

4. Les entitats poden obligar els clients a treure diners del caixer?

Aquesta és una altra de les preguntes freqüents dels usuaris i, en aquest sentit, el Banc d'Espanya és clar. L'entitat bancària no pot obligar els clients a treure diners del caixer. No obstant això, pot passar que el banc presti el servei de caixa només a través d'aquesta màquina. Això sempre ha d'aparèixer al contracte quan s'obre el compte.

Com treure diners del caixer amb seguretat

A més de totes aquestes preguntes sobre els caixers, el Banc d'Espanya també compta amb una sèrie de recomanacions per poder operar amb seguretat quan els usuaris treuen diners.

1. Vigilància

Per treure diners amb seguretat, és recomanable fer-ho en un caixer que tingui un mètode de vigilància, físic o virtual. Els sistemes de bloqueig de portes o les càmeres són els més comuns.

2. Tapar el teclat

No deixar veure el número pin és una altra de les recomanacions del Banc d'Espanya per poder treure diners amb seguretat. D'aquesta manera, evitaràs que, si hi ha delinqüents que han instal·lat càmeres, aquestes ho puguin captar.

3. Compte amb la informació

Els delinqüents són cada vegada més professionals, fins i tot alguns han alterat el programari del caixer. Per això, sempre és bo vigilar que els passos que has de fer per treure diners siguin els mateixos de sempre. Si no, interromp l'operació.