Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ma d'un metge agafant un estetoscopi a una sala de l'hospital

Alerten d'una infecció que destrueix el fetge i els pulmons: pot ser mortal

Compte! Aquesta és la perillosa infecció que pot acabar destruint els pulmons i el fetge

Molt de compte amb la infecció que podria perjudicar greument la teva salut, especialment el fetge i els pulmons. Mantenir una salut de ferro és potser un dels grans reptes que cal aconseguir per a totes les persones.

Per això, les principals claus per estar sans són uns bons hàbits de vida com ara una bona alimentació, exercici físic regular i, fins i tot, rutines de descans. No obstant això, aquesta infecció t'ho pot posar molt difícil.

Hidatidosi, una malaltia poc comuna

Aquesta malaltia ataca els pulmons i el fetge i, sense un tractament i el diagnòstic correcte, pot arribar a ser mortal. La hidatidosi es contagia mitjançant un paràsit que conviu amb els animals i passa a les persones, mai de persona a persona. Per això la converteix en una afecció bastant rara però real.

Aquesta malaltia es manifesta a través d'un desenvolupament de quists hidatídics de manera lenta i progressiva. Aquesta zoonosi és realment un problema de salut, causada per un paràsit anomenat Echinococcus granulosus, molt freqüent en les activitats ramaderes. Per completar el cicle, aquest paràsit es transmet entre les ovelles i els gossos.

Imatge d'un metge auscultant el pit d'un home
La malaltia també afecta els pulmons. | Getty Images

Quan aquesta malaltia està present al bestiar i es transmet a les persones, comencen a manifestar-se els quists. A la fase adulta apareix la coneguda tènia. El paràsit es contagia a través de l'aigua, aliments, excrements de gossos i contacte directe amb aquests. Les persones actuen com els hostes ideals per a la malaltia, que és on es reprodueix.

Quins símptomes apareixen?

Quan la persona està contagiada, la tènia comença a debilitar el sistema i afecta directament el fetge i els pulmons. Els contagiats poden experimentar dolor abdominal, nàusees, vòmits, febre, etc.

Encara que sembli una malaltia poc comuna, s'han elaborat infinitat d'estudis d'aquesta malaltia. S'ha revisat de la incidència d'hidatidosi a Europa i algunes dades clíniques i epidemiològiques constaten la quantitat d'aquesta malaltia a Espanya. Gràcies a les dades del registre hospitalari Conjunt Mínim de Dades (CMBD), hem conegut que la incidència era d'1 cas entre 100.000 habitants durant els anys compresos entre 1997 i 2020. També han afirmat que la incidència ha estat de 0,56 casos cada 100.000 habitants entre 2017 i 2019.

Els investigadors conclouen que les dades que han aportat gràcies a la investigació i l'anàlisi de la malaltia suposa conèixer aproximadament la situació epidemiològica que existeix. Aquesta n'ha estat la conclusió: «Conèixer més en profunditat la malaltia i la seva situació epidemiològica, integrant-se en un enfocament de Salut Única, és fonamental per millorar-ne el control».

La importància d'adquirir hàbits saludables

Per poder començar a incloure aquestes premisses, és important fer-ho a poc a poc. Canviar d'alimentació de la nit al dia, no és el més recomanable. Practicar durant hores exercici físic tampoc serà el millor, ja que podem arribar a desmotivar-nos abans del que s'esperava.

És qüestió d'anar a poc a poc i fer passes petites que ens acosten a la vida saludable que volem i anhelem. No obstant això, hi ha una altra sèrie de condicionants externs, coses que no podem controlar i que sens dubte ens poden posar en perill. És el cas d'algunes malalties. Posar-nos malalts és un fet que no podem preveure, fins i tot amb una vida saludable. No obstant això, tenir cura dels nostres hàbits disminuirà la possibilitat de patir-ne alguna.