Foto d'un agent de la Policia Nacional d'esquena.

Alarma a Espanya: Dos nous explosius obliguen a activar el pla antiterrorista

La policia tem noves explosions en territori nacional durant la jornada d'avui

La Policia Nacional ha detectat un paquet bomba a la base aèria de Torrejón de Ardoz. Es tracta del tercer explosiu en unes hores, després dels interceptats ahir a l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid i en una empresa de material militar a Saragossa. La policia ha activat l'alerta antiterrorista.

La policia es troba ara investigant l'origen dels explosius i si estan vinculats entre si. L'aparició de tres explosius en un interval de poques hores fa saltar totes les sospites sobre una possible amenaça terrorista. Temen que al llarg del dia d'avui es repeteixin els mateixos episodis.

També els llocs on hi ha hagut les explosions fan pensar en actes de naturalesa terrorista. La primera va ser l'ambaixada d'Ucraïna, en ple conflicte armat amb Rússia. Després, una fàbrica de material militar, i ara Torrejón de Ardoz, on hi ha zones d'ús conjunt amb l'OTAN.

Explosió a l'ambaixada

Espanya es troba ara al nivell 4 d'alerta antiterrorista amb la guerra d'Ucraïna com a teló de fons. La detonació d'un explosiu a l'ambaixada d'Ucraïna ahir al migdia a Madrid va fer saltar totes les alarmes. En pocs minuts es va acordonar el perímetre i es va activar el pla antiterrorista.

Foto de quatre agents antidisturbis de la Policia Nacional d'esquena.
Activat el pla d'emergència nacional. | Policia Nacional
 

La policia investiga ara l'origen del sobre bomba dirigit a l'ambaixador ucraïnès a Espanya, Serhii Pohoreltsev. Un funcionari de l'ambaixada va obrir el sobre i es va produir la detonació al pati de la seu. Aquesta es troba a la Ronda Abubilla número 52, al districte d'Hortaleza.

L'empleat va patir ferides lleus en una mà i va anar pel seu propi peu a l'hospital. El sobre contenia «material pirotècnic de poca potència» remés per correu ordinari. Tot i la baixa potència de l'explosiu, la policia va prendre totes les precaucions en previsió de noves detonacions.

Amenaça l'ordre i la seguretat

L'explosió a l'ambaixada és objecte d'investigació, a càrrec del jutjat d'instrucció número 4 de Madrid i de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional. «La policia està treballant de manera urgent perquè els fets poden afectar l'ordre i la seguretat internacional», va dir la Fiscalia.

El jutge ha iniciat diligències per un possible delicte de terrorisme, tenint en compte l'informe preliminar elaborat per la policia. Després de l'explosió, el ministre d'Exteriors ucraïnès ha ordenat reforçar la seguretat de totes les delegacions a l'estranger. També va exigir a les autoritats espanyoles que prenguin mesures urgents.

El temor de les autoritats espanyoles que es pogués repetir un altre fet semblant es va confirmar unes hores després, amb la detonació d'un altre artefacte. Tècnics de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van detonar una carta bomba rebuda a Instalaza, una empresa d'armes de Saragossa.

El que se sap sobre el segon artefacte

L'empresa fabrica llançagranades i altres dispositius militars que són enviats pel Govern d'Espanya a Ucraïna. Això va fer sospitar sobre la connexió evident entre el primer i el segon artefacte. El tercer, a la base de Torrejón de Ardoz, amb presència de l'OTAN, ha fet activar totes les alarmes.

El segon explosiu també estava a l'interior d'una carta, amb una llinya per activar-lo en cas de ser obert. El sobre, que no duia remitent, va fer saltar totes les alarmes i es va produir una deflagració controlada. La policia investiga ara la seva composició i la seva procedència, així com la possible connexió amb l'incident de Madrid.

Tercer explosiu a Torrejón de Ardoz

El Ministeri de Defensa ha confirmat la detonació controlada d'un tercer explosiu a la base aèria de Torrejón de Ardoz. Entre les tres i les quatre de la matinada, l'escàner dels sistemes de seguretat ha detectat un paquet sospitós. Policia Nacional i Guàrdia Civil s'han desplaçat fins al lloc dels fets.

Foto de la base aèria de Torrejón de Ardoz.
La base de Torrejón de Ardoz, on ha arribat el tercer explosiu. | Ministeri de Defensa
 

El paquet sospitós anava dirigit al Centre de Satèl·lits, que s'ubica dins la base militar espanyola. Efectius policials especialistes en explosius han estat analitzant l'artefacte, que no ha arribat a esclatar. Alhora, s'han coordinat amb la resta d'unitats a Madrid i Saragossa.

La prioritat de les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat és assegurar la seguretat dins del territori nacional. Ara investiguen l'origen dels tres explosius i qui hi pot estar darrere. També han reforçat els controls preventius per impedir nous ensurts en les pròximes hores.