El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs de súplica presentat per l'expresident de la GeneralitatQuim Torra i ha rebutjat suspendre-li la inhabilitació. La decisió del TC, que compta amb el vot particular contrari del magistrat Juan Antonio Xiol, «obre la porta del Tribunal Europeu de Drets Humans» d'Estrasburg, segons han assenyalat des de l'oficina de l'expresident.
Tot i que Torra no considera «cap sorpresa» la decisió del TC, ha celebrat que el vot particular de Xiol «valida els arguments presentats pels advocats defensors».
Torra ha considerat que la sentència «és un exemple més de l'aplicació d'un dret penal de l'enemic». «Europa no pot permetre que els tribunals d’un estat membre discriminin els ciutadans en funció de la seva ideologia o de la pertinença a una minoria nacional», ha afegit.
Xiol discrepa de la resta de magistrats
El TC basa la seva decisió en el fet que suspendre la inhabilitació no repararia la condició de president de la Generalitat de Torra perquè «té ja caràcter de definitiva» en ser ferma i haver-se executat. Xiol discrepa d'aquesta observació i sosté que encara que es consideri irreversible la pèrdua del càrrec de president, «res impedeix que se suspengui l'execució per al futur».
A més, retreu a la resta del ple del TC que s'aparta dels antecedents. Així, manté que es pot suspendre la pena a Torra encara que ja s'hagi executat, per la qual cosa se li hauria d'haver concedit.
Quim Torra recorrerà la decisió del Tribunal Constitucional sobre la inhabilitació
El Constitucional ja havia arxivat prèviament un recurs d'empara de Torra i les mesures cautelars que havia presentat davant de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li l'escó al Parlament. Amb la decisió sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la defensa de l'expresident estudia ara dur la «defensa de la llibertat d’expressió» feta per Torra al TEDH.
Per la seva banda, Quim Torra ha emès un comunicat on s'ha pronunciat sobre la decisió del Tribunal Constitucional. En aquest sentit, l'expresident de la Generalitat ha posat de manifest que després del rebuig de les mesures cautelars emeses pel Constitucional, ara ja pot recórrer la decisió presa per l'òrgan judicial sobre la seva inhabilitació. Torra prendrà aquesta mesura davant el Tribunal Europeu de Drets Humans —TEDH—.
Torra es reuneix amb el president de la Cambra de Comerç de Barcelona
A més, avui mateix Torra també ha fet una petició al Parlament, demanant que s'aprovi la llei que ha de regular les cambres catalanes, que actualment està en tramitació. En aquest sentit, cal destacar que l'expresident de la Generalitat s'havia reunit abans amb Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Avui m'he reunit amb @jcanadellb, president de la @cambrabcn, per a tractar de la situació de crisi que viu el país i per a expressar el meu suport a la tasca de les cambres de tot el país. És molt necessari que el Parlament aprovi la Llei de Cambres que està tramitant. pic.twitter.com/eFppJHAB6h
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) November 24, 2020
En la trobada, tant l'expresident de la Generalitat com el president de la Cambra de Comerç han mostrat la seva confiança en el fet que les empreses podran sortir de la crisi causada per la pandèmia del coronavirus, gràcies a la fortalesa amb la qual compta el teixit empresarial de Catalunya. No obstant això, han deixat patent que, per tal de poder tirar endavant, són necessàries les ajudes. En aquest sentit, Torra i Canadell han ficat èmfasi en el fet que, actualment, la situació arran de les conseqüències de la Covid és preocupant a escala econòmica i empresarial.
L'expresident de la Generalitat, a més, no ha volgut deixar passar l'oportunitat d'agrair —a través d'un comunicat— l'esforç i treball a les cambres de tot el país, les quals considera que estan duent a terme «una feina compromesa amb el teixit empresarial i el progrés de Catalunya».