Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El TC es pronunciarà sobre els recursos de Junqueras i els 'Jordis' al gener

Quatre dels presos independentistes, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, van anunciar una vaga de fam, per denunciar el «bloqueig» existent a l'Alt Tribunal
El TC debatrà els recursos de Junqueras, Sànchez i Cuixart el pròxim mes de gener
El TC debatrà els recursos de Junqueras, Sànchez i Cuixart el pròxim mes de gener | Cedida

 

L'exvicepresident Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart coneixeran la decisió del Tribunal Constitucional (TC) sobre els seus recursos contra la presó provisional, que va dictar el jutge Pablo Llarena, el pròxim mes de gener. És llavors quan s'espera que l'Alt Tribunal abordi aquest tema, que serà debatut per  un total de dotze magistrats. També cal recordar que Sànchez complirà  un mes de vaga de fam, una acció que de protesta que va iniciar precisament per denunciar la situació de «bloqueig» al TC. 

Una trentena de recursos que el TC ha d'analitzar

Recordem que el Constitucional va admetre a tràmit una trentena de recursos d'empara, per presumptes vulneracions dels drets fonamentals dels presos independentistes. El Tribunal va prendre aquesta decisió en considerar que  en els escrits es plantejaven aspectes sobre els quals no hi havia jurisprudència. En les darreres setmanes un equip de juristes  s'ha dedicat a ordenar la totalitat dels recursos, i ara, amb la feina força avançada, la previsió és que al ple de la setmana vinent ja s'abordin els temes més senzills. 

Oriol Junqueras va presentar un recurs d'empara al Constitucional contra el seu empresonament
Oriol Junqueras va presentar un recurs d'empara al Constitucional contra el seu empresonament | CatalunyaDiari.cat

 

Posteriorment, el TC anirà estudiant la resta de temes, fins que  es debatran les presons provisionals al gener, just després de les festes de Nadal i abans de l'inici del judici contra els líders del procés independentista, previs per a finals de mes. Amb tot, cal recordar que, fins ara, el Constitucional ha anat denegant les peticions d'excarceració de les defenses, que van proposar altres mesures cautelars menys agressives.

Sànchez, Rull, Forn i Turull, en vaga de fam pel «bloqueig»

Va ser el passat dissabte quan Jordi Sànchez i Jordi Turull  van anunciar que, davant la situació de «bloqueig» existent al Tribunal Constitucional,  iniciarien una vaga de fam. Uns dies més tard, i tal com ja es rumorejava, altres dos presos, Joaquim Forn i Josep Rull, també van anunciar que se sumarien a l'acció de protesta.

Una imatges dels presos a Lledoners, entre els quals hi ha els que fan vaga de fam
Una imatge dels presos a Lledoners, entre els quals hi ha els que fan vaga de fam | Twitter

 

Després de conèixer la decisió, el mateix TC va reaccionar per vincular el llarg temps d'espera amb la «complexitat» dels temes plantejats. També va reaccionar el president Pedro Sánchez, que va assegurar que les raons que els presos al·leguen per fer la vaga de fam «no són certes».