Imatge d'una manifestació independentista contra la sentència del procés

La important concessió del Tribunal Suprem a Carles Mundó, Meritxell Borràs i SantiVila

Els tres exconsellers hauran de pagar un total de 35.000 euros, en compensació pels 33 dies que van passar a presó

El Tribunal Supremha acceptat abaixar la sanció imposada als exconsellers Carles MundóMeritxell Borràs  i Santi Vila, de 60.000 euros a 35.000, com a compensació pel total de 33 dies que els tres van passar a presó preventiva, segons ha avançat TV3. Tot això perquè, assenyala l'Alt Tribunal,  el delicte de desobediència pel qual van ser condemnats no comporta pena de presó.

Indemnització per danys morals

El delicte de desobediència no comporta presó, i és per això que els advocats dels dos exconsellers han demanat que com a forma de rescabalar aquest greuge es rebaixés la multa que se'ls va imposar pels fets de l'1-O i el 20-S del 2017. Ara, tant Borràs com Mundó estudien reclamar una indemnització per danys morals pels dies que van passar tancats en centres penitenciaris. En cas d'aconseguir-la, la donarien a l'Associació Catalana pels Drets Civils, ha indicat el mateix canal.

Borràs va passar els 33 dies de presó preventiva  a Alcalá Meco i Mundó a Estremera. Un cop va sortir la sentència del Suprem, que els condemnava per un delicte de desobediència, l'advocada de Borràs, Judit Gené, va començar a treballar en la compensació, segons ha explicat a TV3. Ha indicat que el Codi Penal ja preveu aquestes compensacions, i és per això que va reclamar que es tinguessin «en compte» les mesures cautelars que havia «patit» Borràs a l'hora de fer el càlcul a l'execució de la pena.

A finals d'octubre el Suprem li va donar la raó, i la defensa de Mundó es va afegir a la petició. Ambdues multes es van rebaixar de 60.000 a 35.000 euros, mentre que la de Santi Vila ha quedat en 48.000 euros, segons TV3. Ara, Borràs i Mundó estudien presentar una demanda per dany moral i econòmic. Mundó preveu fer-ho en les pròximes setmanes i encara ha de calcular la quantitat que reclamarà. A TV3 ha explicat que «no hi ha un paràmetre a aplicar» ja que depèn del dany que ha sofert cadascú des de diversos punts de vista, com ara el familiar.

També et pot interessar...